Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kolik soli ukrývají sladké sušenky a oplatky?

Většinu soli přinášejí do těla zpracované potraviny. Časopis dTest nakoupil 30 druhů balených sušenek a oplatek, aby zjistil, na které si dát kvůli vysokému obsahu skryté soli pozor. Ukázalo se, že vanilkové oplatky mohou být dokonce stejně slané jako solené arašídy.

Slaná chuť je ‚návyková‘ – postupně otupuje naše chuťové pohárky, a proto pro stejné chuťové procítění potřebujeme větší množství soli. To je spojeno se zdravotními problémy: zadržuje se voda v těle – vznikají otoky, vysoký krevní tlak, může být problém i s ledvinami, pokud je zároveň malý příjem draslíku… „Balené sladké trvanlivé pečivo patří mezi podstatné skryté zdroje soli. Navíc se může významně podílet na jejím příjmu u dětí,“ vysvětluje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. Ten nakoupil 30 druhů balených sušenek a seřadil je podle rostoucího podílu soli. „Sladkosti v našem srovnání ukázaly, že obsah soli se v různých výrobcích stejné kategorie může výrazně lišit. Za příklad poslouží Opavia Zlaté oplatky s lískooříškovou náplní, které s 0,4 % soli patřily k nejméně slaným. Naopak vzhledově jim podobné Schär Gluten free Wafers alla vaniglia s 1,4 % soli byly nejslanější. Konkrétně jde o stejné množství soli, jaké najdeme například u slaných arašídů,“ konkretizuje Hoffmannová. „Liší se však i téže výrobky v závislosti na příchuti náplně, což dobře ilustruje dvojice Brumíků od Opavie. Zatímco meruňkový si vystačí s 0,58 %, mléčný obsahuje již 0,83 % soli. Na stejný typ či značku se tedy spolehnout nelze,“ upozorňuje Hoffmannová.

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování okolo 1 g soli denně. V celosvětovém průměru jí dostává desetkrát více, v případě českých mužů dokonce šestnáctinásobek. Obsah soli proto patří k informacím, které musí být na obalu výrobku uvedeny povinně. Ovšem ani zákazník, který si k jejich prostudování vyhradí dostatek času, nemá vyhráno. Legislativa totiž dovoluje výrobci dobrovolně deklarovat i výživové údaje jedné porce. Vzhledem k tomu, že předpisy neříkají, jak velká je jedna porce, mají výrobci možnost určit si ji co nejmenší. Tak se na příslušné místo obalu často dostanou co nejpříznivější čísla. „Až na šest výjimek všechny produkty v našem srovnání nutriční údaje v porci uváděly a v drtivé většině případů se za ni považovala jedna sušenka či oplatka. Realisticky se k věci postavil Brumík, pro nějž je porcí celý obsah balení. Naproti tomu jiné produkty od Opavie jako například sušenky Bebe dobré ráno, porcují každý ze tří kusů v balení samostatně,“ uzavírá Hoffmannová.

Autoři

Štítky sůl, sušenka, oplatka, DTest, Opavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolik soli ukrývají sladké sušenky a oplatky?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.