Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam se jít vykoupat? Zhoršenou kvalitu vody mají jen dvě koupaliště v Libereckém kraji

Voda v přírodních koupalištích a nádržích v Libereckém kraji, které sledují hygienici, je na začátku sezóny většinou výborná. Zdravotní problémy z koupání by mohly hrozit jen na dvou koupalištích na Liberecku. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Mírně zhoršená kvalita vody je v Novém Městě pod Smrkem. Riziko vzniku zdravotních problémů je sice malé, hygienici přesto lidem doporučují po koupání se osprchovat. Pro citlivé jedince, kam patří těhotné ženy, děti či alergici, není podle zjištění hygieniků vhodné koupání v Chrastavě u Liberce. Problém má tamní koupaliště dlouhodobě. "Je napájeno z Vítkovského potoka a kvalita vody z něj kolísá," uvedl správce koupaliště Miloš Laksar. Město už nechalo vybudovat vrt hluboký skoro 60 metrů, jako přítok začne ale pro koupaliště sloužit nejdřív od příští sezóny.

Hygienici budou letos sledovat 36 vodních ploch, o dvě více než loni. Přibyly Mimoň a Horní Police na Českolipsku. Radnice v Mimoni nechala dno nádrže vyčistit, odbahnit a vyrovnat. Horní Policie zase investovala do vybudování nového přítoku, koupaliště je nyní napájeno z podzemního vrtu.

Ne všude už mají koupaliště otevřeno, v podhorských a horských oblastech je ještě dost chladno. V osadě Jizerka v Jizerských horách dnes v noci dokonce mrzlo, byl tam minus jeden stupeň Celsia. Většina koupališť na Semilsku a částečně na Jablonecku a Liberecku se tak na zahájení sezóny teprve připravuje. "Začneme nejspíš na konci června," uvedl správce městského koupaliště v Železném Brodě na Jablonecku Libor Kochánek.

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky Chrastava, Nové Město pod Smrkem, koupaliště, voda, hygiena, Liberecký kraj, koupání, Liberec, Krajská hygienická stanice, Mimoň, okres Jablonec nad Nisou, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam se jít vykoupat? Zhoršenou kvalitu vody mají jen dvě koupaliště v Libereckém kraji  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.