Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co kam patří? Třídit odpad není jednoduché

Stále více lidí se zabývá tříděním odpadu a aktivně se zapojuje. Co ale například s posmrkaným kapesníčkem, zrcadlem nebo znečištěným kartonem? Liberecká Drbna přináší odpovědi na některé otázky.

Není papír jako papír. Krabice, sešity, noviny, letáky… To vše patří do modrých třídících kontejnerů na papír. Například posmrkaný papírový kapesníček nebo mastnotou znečištěný papír se ale do sběrného kontejneru již dávat nesmí. „Třeba pro kapesníček platí, je-li znečištěn od potravin, mastnoty a tak podobně, musí být odhozen do směsného odpadu,“ upřesňuje za tiskové oddělení Ministerstva životního prostředí České republiky Dominika Pospíšilová.

A proč vlastně papír recyklovat? Podle údajů autorizované obalové společnosti EKO-KOM se až 89 procent papírových obalů každý rok v Česku recykluje a využívá. Zpět do společnosti se pak tříděný papír vrací například jako toaletní papír, noviny, kancelářský papír, sešity, papírové brikety, papírové stavební izolace nebo obaly od vajíček.

Věci, které patří do směsných odpadů, se dále nevyužívají. „Ve většině případů putuje na skládku. Zařízení pro energetické využití odpadů jsou v Česku jen v Praze, Liberci a v Brně. V nich se směsný odpad přeměňuje na energii,“ upřesňuje dále Pospíšilová. V Budějcích je odpad odvážen na skládku, protože v okolí žádné zařízení pro energetické využití komunálních odpadů není.

„Kraj neuvažuje o tom, že by se ze svých peněz podílel na investici do takovéhoto zařízení. Pokud by se ale našel investor, bylo by vybudování tohoto zařízení v souladu s Plánem odpadového hospodářství Jihočeského kraje, který je schválen na do dobu 2016 až 2020,“ upřesnil možný vývoj mluvčí Jihočeského kraje Radek Šíma.

U plastů se v případě správného třídění k uživateli může dostat oblečení (fleecové z PET lahví), pěnový polystyren, ploty nebo dlažby. Vytříděné sklo se dále využívá pro lahve na minerálky, alkoholické nápoje i pivo. Jako přísada slouží ke zlepšení vlastností pro tepelné izolace nebo se přidává do betonů. Nápojové kartony mají další využití ve stavebnictví.

Odpady z barevných kontejnerů jsou dotřiďovány na ručních třídících linkách, které jsou upraveny dle materiálu a požadavků konečných zpracovatelů. Pokud se do tříděného kontejneru dostane odpad, který tam nepatří, neznemožní to zpravidla recyklaci ostatního správného obsahu. „Tedy pokud jej významně neznečistí nebo jinak znehodnotí. Každopádně ale vhazování věcí do kontejnerů na tříděný odpad, které tam nepatří, prodražuje systém nakládání s odpady,“ říká Pospíšilová. Například sklo putuje z ruční dotřiďovací linky do další linky, kde jsou odstraňovány nečistoty a vše, co tam nepatří. Nejvíce vadí keramika či porcelán. Neplechu vyvede i varné sklo (skleněné pekáče) nebo drátěné sklo a autosklo.

A co tedy s porcelánem, zrcadlem nebo chemikáliemi? Pokud se jedná o nebezpečné odpady, mají být odkládány na obecní sběrné dvory. „Zrcadla či porcelán je možné odkládat také na sběrných dvorech, případně je možné je vhodit do směsného odpadu. Záleží ale na dané obci, jak má nastaven systém třídění,“ doplňuje Pospíšilová.

Základní přehled tříděných odpadů:

Papír:

ANO: krabice, lepenka, kancelářský papír, sešity, noviny, časopisy, letáky,
NE: mokrý, mastný a znečištěný papír, obvazy, vložky, obálky.

Plast:

ANO: igelitové tašky, sáčky, folie, kelímky, krabičky, PET lahve, plastové nádoby,
NE: plastové nádoby od olejů a chemikálií, trubky, podlahové krytiny.

Sklo:

ANO: lahve od nápojů, nádoby, tabulové sklo,
NE: lahve od chemikálií, zrcadla, drátěné sklo, autosklo, keramika, porcelán.

Kartony:

ANO: kartonové obaly od omáček, smetany, džusů, mléka,
NE: obaly od chipsů, sáčky od polévek, obaly od hraček, znečištěné kartonové obaly.

Autoři

Štítky odpad, papír, sklo, kontejner, Česko, Drbna.cz, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jihočeský kraj, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co kam patří? Třídit odpad není jednoduché  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.