Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jak předejít exekuci v nájemním bytě?

Jednou z nezvaných a nemilých návštěv v bytě je jistě příchod exekutora. V případě nájemního bytu může exekuce postihnout jak věci nájemce, tak věci pronajímatele, ačkoliv se jedná o dluh druhé strany nájemního vztahu. Exekutor může přijít i kvůli dluhům manžela pronajímatele či nájemce. Jak tedy zabránit tomu, aby byly exekucí postiženy vaše věci?

Případné budoucí dluhy na nájemném a službách si může pronajímatel pojistit tím, že bude po nájemci požadovat složení peněžité kauce. Pronajímatel však logicky nemůže ovlivnit osud dalších dluhů nájemce. „Pronajímatelé si někdy myslí, že exekuci v bytě zabrání tím, že nájemci zakáží zřídit si v nájemním bytě trvalý pobyt. To však podle zákona nejde. Navíc exekuce by měla být správně provedena v místě, kde se dlužník skutečně zdržuje. Exekuce může být tedy v bytě uskutečněna, i když v něm nemá nájemce trvalý pobyt,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Exekuce v bytě však může proběhnout nejen pro dluhy nájemce, ale i pro dluhy pronajímatele. Nájemce by se při sjednání nájmu měl zajímat o to, zda v bytě nemá trvalý pobyt například předchozí nájemník. „Exekuce by sice měla být prováděna v bytě, kde se dlužník fakticky zdržuje, ale odhlášení trvalého pobytu předchozího uživatele lze určitě doporučit. Není totiž vyloučeno, že se budete později dohadovat s exekutorem, že bývalý uživatel bytu tam již nebydlí,“ upozorňuje Zelený.

Jako důkaz o vlastnictví věcí může sloužit nájemní smlouva a předávací protokol, v nichž je možné popsat vybavení bytu tak, aby bylo jasné, které věci patří pronajímateli. Vlastnické právo k věcem lze také dokázat například účtenkami či výpisem z účtu. „Ocitnou-li se na soupisu exekutora věci nepatřící dlužníku, můžete požádat o jejich vyškrtnutí ve lhůtě 30 dnů plynoucí ode dne, kdy se dozvíte, že vaše věci byly do exekuce zahrnuty. Pokud vám exekutor nevyhoví, nezbyde vám než podat k soudu žalobu na vyloučení věcí z exekuce,“ uvádí Zelený. Žalobu je ovšem třeba podat u soudu ve lhůtě 30 dnů od doručení rozhodnutí exekutora, kterým nevyhověl návrhu na vyškrtnutí věcí z exekuce.

Problémy s nečekanou návštěvou exekutora mohou nastat i kvůli dluhům manžela pronajímatele i nájemce. „Skutečnost, že pro dluhy jednoho z manželů může být postižen i majetek toho druhého, si bohužel řada lidí stále neuvědomuje. Obranou může být oddělení majetku formou notářského zápisu,“ uzavírá Zelený.

Tisková zpráva

Štítky exekuce, soudní exekutor, manželé, DTest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak předejít exekuci v nájemním bytě?  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.