Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Na cigaretu u kávy nebo piva zapomeňte. Ve středu začal platit protikuřácký zákon

Dáte si rádi k šálku kávy cigaretu nebo si nedokážete představit posezení s přáteli u piva bez tabáku? Kuřákům začínají krušné časy. Dnes o půlnoci vstoupil v platnost protikuřácký zákon, který zakazuje kouřní v restauracích, hospodách i barech. Zatímco jedni hospodští slaví, jiní nařízení berou jako další z omezení jejich podnikání. Někteří se obávají hluku a nepořádku před svými podniky, kam budou hosté chodit kouřit. Hlavně na venkově a v okrajových částech měst se provozovatelé bojí, že zákaz kouření vyžene lidi z hospod. Podle hospodských může přibýt také odchodů bez placení.

"My to samozřejmě vítáme z hlediska zdraví našeho i personálu, všechno bude čistší, líp se dýchá, všechno je lepší. Jen se bojíme, že budou lidi v noci venku dělat kravál, a to je obava všech hospod a barů," řekl podnikatel Martin Hřebík, který v Liberci provozuje taneční klub TopStar, Divadelní klub Jimmy's a několik dalších restaurací. Sám je nekuřák, jeden z klubů proto už loni udělal zkušebně nekuřáckým, po dvou týdnech to ale vzdal. "Lidi přestali chodit," řekl. Teď budou mít všichni podmínky stejné.

Majitelé podniků vymýšlí, jak zákon obejít

Tvůrci zákona ale podle libereckého podnikatele nedomysleli důsledky. "Bohužel zakázali kuřárny, my jsme měli připravenou stavebně oddělenou kuřárnu jako je na letišti, bohužel to nepovolili," řekl Hřebík. Návštěvníci diskotéky tak budou muset chodit kouřit ven. "Nám je to jedno, my nakoupíme koše a popelníky, abychom neměli před podnikem bordel. To že budou lidi chodit ven kouřit opilí a budou tam hlučet, to už není v naší moci ovlivnit," dodal.

Majitel liberecké Restaurace Plzeňka - Duli Ivan Duleba se zákazem kouření v restauracích spokojen není. "Po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) je to další problém, se kterým se musíme vypořádat," řekl. Jeho podnik i v minulosti nabízel několik oddělených prostor, kde se nekouří, každý host si tak podle něj mohl vybrat, kam se posadí. "Od konce května už se bude moci kouřit jen na venkovní terase v patře a na zahrádce. V zimě jim stáhnu markýzu, přidám topení a jednal jsem s pivovarem o sklopných stolečcích, které se přidělají venku na zeď," dodal Duleba.

To bychom ale nebyli v České republice, kdybychom nehledali díru v zákoně, díky které půjde zákaz obejít. Někteří navrhují změnu baru například na kuřácký klub, jiní zase označení provozovny za dočasnou stavbu, na kterou se zákaz kouření nevztahuje.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko zatím patřilo k těm benevolentnějším - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. Zákon, který kouření zcela zakazuje, podepsal v únoru prezident. Dvacet senátorů se ale obrátilo na Ústavní soud a chce část zákona zrušit.

Lukáš Pytloun: Do zakouřených restaurací nejdu ani na schůzku

Bez ohledu na zákon v Libereckém kraji přibývá nekuřáckých restaurací. Zatímco v roce 2008 jich podle informací bylo v kraji sotva 70, dnes jich je více než trojnásobek. Třeba gastronomický průvodce a rezervační portál Restu.cz má v Libereckém kraji aktuálně v nabídce bezmála 790 restaurací, z toho přes 240 je nekuřáckých a přibývají další. Jen zhruba pět desítek restaurací registrovaných na portálu je čistě kuřáckých.

Dlouholeté zkušenosti má se zákazem kouření ve svých restauracích a hotelech Lukáš Pytloun. "Sám jsem nekuřák a nechtěl jsem chodit do zakouřených prostor. Do zakouřené restaurace nejdu, ani když tam mám schůzku," řekl majitel hotelového řetězce, který první nekuřáckou restauraci otevřel v Liberci už v roce 2007. Dnes má Pytloun pět hotelů a penzionů v Liberci a další v Harrachově. Zpřísnění zákona a plošný zákaz kouření ve všech restauracích vítá. "Líbí se mi třeba v Anglii, že můžu jít bez přemýšlení do jakékoliv restaurace, nikde se nekouří," poznamenal.

Souhlasíte se zákazem kouření?

Celkem hlasovalo1951 čtenářů

Štítky kouření, Liberec, Pytloun, Lukáš Pytloun, Martin Hřebík, TopStar, Jimmy's, zákaz, restaurace, hospoda, zákaz kouření, Česko, Liberecký kraj, EET, Ústavní soud České republiky, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bedor

Zákazy a příkazy mocipánů, kteří nevědí roupama co dělat. Ovlivní se populace nesmyslnými ptákovinami, pak se dá příkaz a je hotovo. No nyní už můžou chodit do pivnic a náleven i matky s dětmi, které tam kvůli kouři dřív chodit nemohly, to je přece super zpráva pro ovlivněné občany. Chtělo by to trochu omezit i další podnikatele, třeba pekaři by měli dostat příkazem, aby dělali jen šišky chleba, kulatý by se mohl kutálet na silnici, budete ho chtít chytit a neštěstí je na světe, nebo obuvníci by měli vyrábět minimálně 80% všech bot z reflexních materiálů, bezpečnost na prvním místě. Možná stačilo vydat příkaz pro umístění půlmetrové cedule na dveře restaurace, jestli je kuřácká a nebo není a bylo jasno i slabozrakým nekuřákům.:-)

Neděle, 21. května 2017, 23:25Odpovědět

ANKETA: Na cigaretu u kávy nebo piva zapomeňte. Ve středu začal platit protikuřácký zákon  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.