Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Samosběr jahod láká, v Libereckém kraji na ně můžete vyrazit do Turnova

Sezona jahod začala. Průměrný Čech sní ročně kolem 2,5 kilogramu sladkého ovoce. Není tak divu, že v České republice úspěšně funguje jejich komerční pěstování. Ministerstvo zemědělství přichystalo program podpory, kterým pěstitele v jejich činnosti šetrné k životnímu prostředí dotuje.

Každý zemědělec obdrží od ministerstva 11 700 korun za jeden hektar úrodné půdy. V případě, že teprve přechází do ekologického režimu integrované produkce jahodníku, získá pěstitel něco málo přes 18 tisíc korun za hektar. Pokud už v něm funguje, je částka o více než dva tisíce korun nižší.

„Podpory, které jsme zavedli v loňském roce, využili pěstitelé na přibližně 100 hektarech polí. Peníze směřovaly na pěstování jahod v systému šetrném k životnímu prostředí a v ekologickém zemědělství. Dostalo je osmnáct zemědělců, celková částka přesáhla milion korun. Zdánlivě to není mnoho, ale jahody budou vždy patřit mezi ovoce, jehož pěstování vyžaduje vysokou pracnost. Proto je jejich podpora krok správným směrem. Zvlášť, když jsou naše jahody mnohem chutnější než ty, které se k nám ještě nezralé vozí přes půlku Evropy,“ říká ministr Marian Jurečka.


Mapa jahodových „farem“. Zdroj: Ministerstvo zemědělství České republiky.

Ministerstvo bude mít přesná čísla o letošních žadatelích až během letních prázdnin, přibližně na přelomu července a srpna. Kromě toho mohou pěstitelé žádat i na dotace pro ovocné druhy s vysokou pracnosti. Mezi ně jahody patři. „Zatímco v roce 2015 požádali o příspěvek na celkem 252 hektarů, v roce 2016 už to bylo na 450 hektarů jahodových polí, což je při sazbě 8495 korun na hektar přibližně čtyři miliony korun. Letošní mrazy poškodily i jahodová pole,“ uvádí ministerstvo zemědělství s tím, že společně s Ovocnářskou unií České republiky upřesňuje odhady škod a jedná o podmínkách připravovaných kompenzací.

Jediná ekologicky šetrná "farma" v Libereckém kraji je v Turnově. 

Autoři | Foto Rob Bertholf/flickr.com

Štítky jahoda, Liberecký kraj, Turnov, Ministerstvo zemědělství České republiky, Česko, Marian Jurečka, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samosběr jahod láká, v Libereckém kraji na ně můžete vyrazit do Turnova  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.