Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Šimonovice, obec s největším nárůstem obyvatel v Libereckém kraji

Obec Šimonovice, která se nachází pod Rašovským hřbetem, se vyznačuje jedním z nejprogresivnějších nárůstů počtu obyvatel v Libereckém kraji. Od roku 2004, kdy žilo v obci pouhých 550 obyvatel, jejich počet vzrostl více než dvojnásobně. Šimonovice se tedy můžou pyšnit progresivním typem populace, což je naprosto opačný trend ve srovnání s vývojem České republiky.

Aktuální počet obyvatel obce činí 1171 obyvatel a obec nadále počítá s jeho narůstáním, jelikož se na území obce nachází přibližně ještě dalších 100 volných stavebních parcel. Od roku 2009 se v Šimonovicích ročně narodí průměrně 15 dětí. Z hlediska průměrného věku obyvatel jsou nyní Šimonovice nejmladší obcí Libereckého okresu.

Atraktivita Šimonovic, kterým náleží tři místní části - Šimonovice, Minkovice a Rašovka s osadou Bystrá, spočívám především v poloze obce. V Šimonovicích se stále nachází hodně zeleně a člověk zde může žít v harmonii s přírodou bez nepříjemného městského ruchu. Zároveň ale není problém se do centra Liberce dopravit během 15 minut, což je žádoucí například vzhledem k dojíždění do zaměstnání, škol a školek, které zatím v Šimonovicích chybí.

Stále se rozrůstající obec ale již pracuje na několika projektech na rozvoj občanské vybavenosti a infrastruktury. Největší problém aktuálně způsobuje kamionová doprava, která se do Šimonovic přesunula z průmyslové zóny. Kamiony projíždí téměř celou obcí, kudy vede poměrně úzká krajská silnice a rozhodně není stavěná na zátěž tohoto typu. Obec proto počítá s rozšířením silnice a v souvislosti s  bezpečností obyvatel též s výstavbou chodníků, veřejného osvětlení a nových autobusových zastávek. Dle předpokladu obce by se s výstavbou prvních metrů chodníku mohlo začít už za rok.

V běhu jsou také projekty na školku, první stupeň základní školy, pečovatelský dům a dům služeb s různými obchody, které zajistí obyvatelům obce základní občanskou vybavenost, větší komfort a menší potřebu dojíždění do města. Dále byl vypracován projekt na Obecní dům Šimonovice, kam by se měl nastěhovat nynější obecní úřad. V budově obecního domu by též měl být sál pro společenské události, prostory pro zájmové činnosti (například dětské kroužky apod.), knihovna a lékařská ordinace.

Autoři | Foto JK Šimonovice

Štítky Šimonovice, Liberecký kraj, Česko, dům, projekt, Minkovice, Rašovka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nikola Rafaj

Popisy, jak se kde žije, jsou obvykle pozitivní - dokud nejsou srovnány s realitou. Tato zpráva by mohla klidně mít datum o osm let mladší. O plánech se léta mluví a dál bude mluvit - chodníky, školka, služby, vše je k realizaci velmi daleko.
Dnes v Šimonovicích žije reálně 1500 obyvatel, z novousedlíků dobrá třetina si nechává trvalé bydliště v Liberci - kvůli školám ap. není jiné řešení.Pokud tyto "drobnosti" hodí člověk za hlavu, je to místo k dobrémužití.

Úterý, 18. července 2017, 20:45Odpovědět

Šimonovice, obec s největším nárůstem obyvatel v Libereckém kraji  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.