Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodin

Pražma, makrela, smuha nebo halibut. Čerstvé ryby, na které je asi většina z nás zvyklá z tržišť v přímořských letoviscích, najdete také na farmářských trzích v Kostelní ulici v Liberci. Stánek s mořskými a sladkovodními rybami provozují Rybárny Praha, která si na trzích našla pravidelnou klientelu.

„Piraně sehnat nedokážeme, ostatní ale není problém,“ říká s úsměvem Martin Fanta, který provozuje stánek pražské rybárny na trzích. Do Liberce dováží mořské i sladkovodní ryby buď celé nebo filety, chobotnice, kalamáry, slávky i krevety. „Na mořské ryby máme dodavatele na pobřeží v Itálii a Chorvatsku. Naopak sladkovodní ryby nám dováží z Kopidlna,“ dodal.

Na vakuově zabalené filety, které do Čech putují několik dní, zapomeňte. „Na každé bedně je uvedeno, kdy byly ryby uloveny, takže máme přehled o čerstvosti. Například ryby od rybářů z Chorvatska mám zhruba za dvanáct hodin u nás na rybárně,“ doplnil Fanta. Ryby se podle něho krátce po ulovení naloží do chladících box a přivezou do Prahy.

Rybárna se snaž plnit také individuální přání zákazníků. „Pokud je to v silách našeho dodavatele, není problém cokoliv objednat a rybu si poté vyzvednout v našem stánku,“ dodal prodejce ryb.  

Farmářské trhy se do Kostelní ulice v Liberci vrátily letos v dubnu po třiceti letech. Zatím se konají jednou týdně, vždy ve čtvrtek. „Prodejci se sem sjíždí kolem půl sedmé ráno,“ řekl Ondřej Červinka, manažer společnosti Elset, která organizaci trhů zajišťuje.

Obnovení trhů uvítal také předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. „Stará část města se postupně proměnila v téměř mrtvé území. Vracíme se k tradici, k níž městská tržnice vždy patřila,“ uvedl. 

Právo pořádat trhy udělil Liberci císař římský a král český Rudolf II. už v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo do poloviny 80. let minulého století. Potom se tržnice opakovaně stěhovala po místech v dolním centru. 

V Liberci je ještě jedna tržnice. Farmářské trhy se už několik let konají v dolní části centra u obchodního domu Forum. Stánkaři tam nabízejí své zboží s výjimkou neděle každý den. „S trhy v Kostelní ulici se snažíme jít trošku jinou cestou. Chceme nabízet širší sortiment,“ uzavřel Červinka.

Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, Kostelní ulice, trhy, Elset, farmářské trhy, ryby, Rybárna Praha, Sladkovodní ryba, farmářský trh, Praha, Chorvatsko, Itálie, Česko, Rudolf II., Kopidlno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodin  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.