Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Srovnání mražených pizz odhalilo náhražky sýra a ošizenou šunku

 
pátek, 8. září 2017, 14:40

Existuje nespočet variant, ve kterých se pizza vyrábí. Spotřebitelský časopis dTest porovnal deklarované složení mražené pizzy v 19 sýrových a 17 šunkových variantách, u mnohých z nich odhalil nízký obsah sýra a šunky. Více než polovina šunkových pizz obsahovala šunku „vyztuženou“ škrobem, zatímco v nejlevnějších sýrových pizzách se objevily náhražky sýra. Srovnání výrobků na evropských trzích ukázalo dvojí kvalitu mražených pizz, bohužel v neprospěch českých zákazníků.

„Byli jsme zvědaví, kolika procenty jsou zastoupeny hlavní suroviny uvedené v názvu posuzovaných pizz, tedy šunka a sýr. Menší vahou se na našem hodnocení projevil podíl rajčatové složky, obsah soli, cukru a tuku. Ze srovnání nejhůř vyšly pizzy privátní značky Coop/Dle Gusta Pizza se sýrem a Coop/Dle Gusta Pizza se šunkou,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a upřesňuje: „Obsah sýrové složky představuje u výrobku Dle Gusta Pizza se sýrem pouze 1,7 % jeho hmotnosti a navíc jde o náhražku sýra, v níž najdete palmový olej a škrob. Varianta Dle Gusta Pizza se šunkou obsahovala 3,1 % šunky, ovšem nastavené škrobem.“ Podíl šunky se obecně pohyboval od 3,1 % (Makro/Aro Pizza se šunkou) do 15,5 % (Don Peppe Originale Šunková), což v gramech znamenalo 13, respektive 60 gramů šunky na jedné pizze. Sýrové pizzy odpovídaly svému názvu více než ty šunkové – pizzy s názvem quattro formaggi měly podíl sýra zhruba pětinový až čtvrtinový.

Nemilým překvapením byly regionální rozdíly napříč Evropou. Složení pizzy značky Dr. Oetker Ristorante se liší podle toho, ve které zemi se výrobek vyrábí a prodává. Na první pohled totožné krabice jsou k dostání v Polsku, Maďarsku, Itálii, Rakousku a u nás. Kvalitnější složení mají italské a rakouské varianty výrobku Ristorante Pizza Prosciutto – obsahují 14 % šunky bez náhražek. Naopak Češi, Maďaři a Poláci si musí vystačit s 9 % šunky, která je „obohacena“ o škrob i sójovou bílkovinu. „Přestože rozdíly nejsou nijak dramatické, můžeme říci, že mezi pizzami existuje linie, která dělí trh Dr. Oetkera na východ a západ – aspoň z pohledu obsahu a kvality hlavní suroviny,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Mražená pizza je průmyslově zpracovaný polotovar, který jednou za čas může posloužit k zahnání hladu, ale ne jako součást zdravého jídelníčku. I přesto můžete vždy z nabídky vybírat lepší produkty podle deklarovaných surovin. Z některých obalů se dozvíte, z čeho se použitá šunka či rajčatová omáčka skládá. Popřípadě zjistíte, jaké přídatné látky se ve výrobku nacházejí a kolik jich je. Když je na obalu uvedeno „analog sýra“ nebo „pizza top“ znamená to, že byly použity náhražky sýra s přidaným palmovým tukem a škrobem.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky dtest, pizza,

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Útok na záchranáře. Napadený muž skončil s...

  • Ještěd oslaví 44. narozeniny. Otevřou se...

  • Začínají Ruprechtické slavnosti. Nabídnou...

  • Lukáš Dvořák

Reklama
 
 

Kam dál?

Služební auta semilské radnice mají značky na přání, veřejnost to kritizuje

středa, 9. srpna 2017, 22:51

SEMILY01 nebo SEMILY02. Obyvatelé osmitisícového města Semily nyní jednoduše rozeznají auta využívaná radnicí. Přesně...

Houbaři mají žně. Především ve vyšších polohách jsou nálezy pěkné, říká mykolog

čtvrtek, 3. srpna 2017, 13:03

V lesích a na loukách Libereckého kraje výrazně přibylo druhů hub, které se dají sbírat. Zatímco před měsícem jich bylo...

Na vakuová balení zapomeňte. Čerstvě ulovené mořské ryby putují na trh v Liberci jen pár desítek hodin

pátek, 21. července 2017, 16:16

Pražma, makrela, smuha nebo halibut. Čerstvé ryby, na které je asi většina z nás zvyklá z tržišť v přímořských...