Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rumunští podvodníci jsou v hledáčku policie. Pokuty je ale neodradily

Není to ani měsíc, co jsme vás varovali před skupinkou rumunských podvodníků, kteří od loňského roku vesele okrádají Liberečany. V ulicích města se vydávají za hluchoněmé a vybírají peníze na smyšlenou sbírku. Po několika měsících se nejspíš hnuly ledy a policie zveřejnila konkrétnější informace.

„V minulých dvou týdnech zaznamenali policisté z cizinecké policie v centru skupinku cizinců, která se snažila vybrat finanční příspěvky na "humanitární" projekt. V ruce drželi list papíru A4, na kterém byla vytištěna čtyři obecně známá loga,“ řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Strategie podvodníků je pořád stejná. List, kterým se prokazují, je nazván jako „certifikát“ a nechyběla na něm tabulka se čtyřmi sloupečky: podpis, směrovací číslo, město, dary. Cizinci oslovovali prostřednictvím certifikátu kolemjdoucí a vybírali finanční příspěvky na smyšlené Mezinárodní centrum pro neslyšící, tělesně postižené a chudé děti.

Dopadnout je při činu je pro policisty většinou hodně složité. „Jen co policisty zahlédli, rozprchli se. V jejich rukou skončili dva z cizinců - muž a  žena z Rumunska. Ženu policisté vyřešili blokovou pokutou na místě nezaplacenou za přestupek proti veřejnému pořádku, s mužem pak ještě řešili další přestupkové jednání z důvodu neplatnosti jeho dokladu totožnosti,“ dodala mluvčí.

Cizince ale pokuta neodradila a v Liberci se objevili po několika málo dnech znovu. A to na konci dubna, kdy se v centru města snažili od důvěřivých lidí získat peníze na ten samý "projekt." Jeden z nich skončil nejprve v rukou strážníků městské policie a následně u policie cizinecké. „Opět se jednalo o občany Rumunska,“ doplnila Suchánková.


Přesně takhle vypadají formuláře podvodníků. Foto: Krimi-plzen.cz

Jednoho z téhle partičky podvodníků vidíte na horní fotografii. Policisté při kontrole v evidencích zjistili, že se tento muž pohybuje po celé republice. Zhruba dvě hodiny předtím, než byl zadržen v Liberci, jej policisté kontrolovali na Pardubicku. Záznamy hovořily i o jeho pohybu na Ústecku. „Cizinec měl navíc propadlý doklad totožnosti, za což mu policisté udělili pokutu,“ vysvětlila mluvčí policie.

Byznysu rumunských podvodníků se v Liberci daří

Na tyhle podvodníky redakce upozorňovala strážníky a policii už v polovině minulého roku a naposledy před měsícem, kdy se jeden z nich potuloval v okolí náměstí Dr. E. Beneše. I tady si přišel na své a hned několik Liberečanů mu přispělo na falešnou sbírku. Většině nepřišlo podezřelé ani to, že si peníze strká rovnou do kapsy.

Možná i díky tomu jim okrádání důvěřivých lidí tak dlouho prochází. Jakmile spatří přijíždějící policejní auto, zbaví se formuláře, kterým se prokazují a peníze po kapsách je jen těžko usvědčí.

Podle našich informací se však přesně podle ohraného scénáře zbavil všech formulářů a jeho "směna" mu tak vydělal několik stovek nebo tisíc korun. Jednoho z napálených Liberečanů jsme se snažili přesvědčit, aby počkal do příjezdu policie a podvodníka usvědčil. Muž se však s námi odmítl bavit. Podle všeho takto reaguje většina Liberečanů. 

S touhle partičkou Rumunů přitom mají co dočinění I další města. Úřadují v Mostě, Plzni i Praze. Všude používají stejnou taktiku, která jim podle všeho už roky vychází. Buďte proto opatrní a nebojte se zajímat o to, komu přispíváte.

Každý výběrčí by měl mít kasičku, která je zapečetěna a označena úředním razítkem. Dobrovolník, který kasičku nosí, musí být schopen prokázat se pověřením organizace. Na takovém dokladu by měl být kontakt na odpovědnou osobu.

Štítky policie, peníze, Liberec, Cizinecká policie, Rumunsko, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rumunští podvodníci jsou v hledáčku policie. Pokuty je ale neodradily  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.