Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město hodlá podat pomocnou ruku jednomu z největších znečišťovatelů

Jeden z největších znečišťovatelů v Liberci chystá velké změny. Slévárna Ferex se spojila s vedení města, které jí má pomoci s hledáním zdrojů financování nákladné rekonstrukce. Slévárna v současnosti zásobuje Liberec velkým množstvím odpadu, čímž samozřejmě neuniká pozornosti České inspekce životního prostředí. Že je znečišťování okolí velký problém, si uvědomuje i samotný ředitel.

„Nejsme hrdí, že jsme pravděpodobně největším znečišťovatelem ve městě a samozřejmě chceme tento stav změnit,“ uvedl ředitel společnosti Petr Kordík a doplnil: „Linka je opotřebená, tím pádem poruchová a celý výrobní proces je výrazně pomalejší, než by měl být. Paradoxem je, že odpadový materiál, který z linky uniká a víří v hale, nedělá dobře ani samotnému zařízení slévárny. Prachové částice jej dlouhodobě poškozují. Je to tedy problém hned na dvou frontách.“

Zanedbaná fabrika přitom zásobuje nejen český trh. Své výrobky dodává také například do Skandinávie. „Ve svém oboru je tedy prestižním podnikem, a pokud se jí podaří eliminovat negativní dopad na životní prostředí, může být v budoucnu ještě významnějším zaměstnavatelem,“ poznamenal náměstek primátora Tomáš Kysela.

Dozorovým orgánům ale s Ferexem pomalu dochází trpělivost a liberecká firma dostala od České inspekce životního prostředí vysokou pokutu. Náprava je proto nutná, jinak by reálně hrozilo uzavření slévárenského provozu. 

„Rádi bychom pomohli ve vyhledání možných zdrojů financování. Kromě obnovení dřívější spolupráce slévárny s univerzitou se chystáme pro pomoc oslovit i CzechInvest nebo Agenturu pro regionální rozvoj. Společně chceme hledat řešení, které by eliminovalo negativní vliv na životní prostředí, zlepšilo pracovní podmínky zaměstnanců slévárny a ve výsledku i zvýšilo efektivitu výroby,“ uzavřela náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Štítky Liberec, Česká inspekce životního prostředí, CzechInvest, Agentura pro regionální rozvoj, Skandinávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hodlá podat pomocnou ruku jednomu z největších znečišťovatelů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.