Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cigareta dohasíná, hospodští se bojí o své řemeslo

Zákaz kouření v restauracích zničí byznys stovek provozovatelů hospod, barů a restaurací. Přesně to si myslí samotní provozovatelé a vedení Českého svazu pivovarů a sladoven. Podle svazu jsou nejvíce ohroženy provozovny na malých městech nebo vesnicích. Příkladem může být třeba Velká Británie.

Tam podle údajů asociace Beer & Pub od zavedení zákazu v roce 2006 končí svou činnost až 1500 podniků ročně, zatímco do té doby to bylo 400 ročně. Za osm let od zavedení zákazu kouření tak svou činnost ukončilo 10 tisíc hospod a barů, což je téměř pětina z jejich celkového počtu, uvedl svaz.

„Zákaz je přesným důkazem nekoncepčního jednání. Před několika lety jsme museli oddělovat kuřácké a nekuřácké prostory, teď se ukazuje, že vlastně zbytečně,“ řekl Drbně provozovatel jedné z libereckých restaurací, který si přál zůstat v anonymitě.

Mírná většina veřejnosti se zákazem nesouhlasí

Zákaz kouření rozpoutal vášnivou diskuzi také mezi čtenáři Drbny. Mírná většina se zákazem nesouhlasí, což ukazuje také anketa pod článkem. „Je to trend, je to lékařsky podložené, ale na druhou stranu, mělo by to být věcí provozovatele podniku. Co zakázat i alkohol, ten taky škodí,“ napsala Jiřina Bumbová do komentářů.

Zcela opačný názor má čtenář Šimon Mayer, který reagoval na její komentář. „Jenže ročně umírá na následky pasivního kouření v České republice kolem 3500 lidí, což je cca 3,5x víc než při dopravních nehodách. A to si za to nemůžou sami. Kuřáků umírá za rok kolem 20 tisíc. Náklady na jejich léčbu jsou pro stát destruktivní i když má značné příjmy z daní z tabáku.“

"Kohoutkovka" jako nástroj k obcházení zákona?

Návrh zákona počítá také s tím, že na nápojových lístcích bude muset být jeden nealkoholický nápoj levnější než pivo. "To je principiálně určitě v pořádku, akorát bude záležet na způsobu, jakým způsobem toho chce stát dosáhnout," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Už teď se objevují náznaky toho, že provozovatelé budou zákon obcházet prodejem kohoutkové vody.

Konec automatů na prodej lihovin

Unie výrobců a dovozců lihovin uvítala zrušení automatů na prodej lihovin, kde byl nejvíce zneužíván anonymní výdej alkoholu mladistvým. "Ustanovení o uzavření provozoven, kde bude porušen zákaz podávání alkoholu mladistvým, je identické s návrhem Unie výrobců a dovozců lihovin, který jsme předložili již před dvěma lety po metanolové aféře," uvedl viceprezident unie Vladimír Darebník. Dodal, že krok vlády unie přijímá jako správný nejen z pohledu ochrany mladistvých, ale také z pohledu eliminace černého trhu s alkoholem.

Od začátku příštího roku by měl v Česku platit úplný zákaz kouření cigaret v restauracích, na koncertech a tanečních zábavách. Příslušný návrh zákona včera schválila vláda. Norma také zakazuje prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech a zavádí i další opatření na omezení spotřeby tabáku a alkoholu.

S využitím ČTK

Souhlasíte se zákazem kouření?

Celkem hlasovalo1951 čtenářů

Štítky restaurace, zákaz kouření, Český svaz pivovarů a sladoven, alkoholický nápoj, Velká Británie, Česko, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cigareta dohasíná, hospodští se bojí o své řemeslo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.