Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Průzkum: Dvě třetiny lidí by daly lékaři dárek, pětina i peníze

Více než dvě třetiny Čechů jsou ochotny dát lékaři bonboniéru, láhev alkoholu či jiný drobný dárek, aby si zajistili lepší péči ve zdravotnickém zařízení. Pro pětinu lidí je přijatelné dát doktorovi ze stejného důvodu i peníze. Ukazuje to průzkum agentury Median pro Český rozhlas.

Sněmovna uplynulý týden odmítla poslanecký návrh znovu zavádějící příplatky za nadstandardní péči, například kvalitnější sádru nebo lehčí klouby, ministerstvo zdravotnictví chystá vlastní normu.

Dát peníze lékaři je pro 13 procent lidí přijatelné a šest procent respondentů se přiznalo, že "všimné" už nabídli. "Podle průzkumu se k tomu přiznávají jen neradi a když už, tak spíš ti mladší," uvedl rozhlas. Drobnou pozornost či peníze nepovažují Češi za úplatek, ale za výraz poděkování lékařům. Zhruba dvě třetiny respondentů považují za přijatelné využívat při zajištění lepší péče u lékaře známostí, zhruba třetina je připravena nabídnout lékaři nějakou protislužbu.

"Ono je vůbec zajímavé, že to, že je na vás doktor slušný, má někdo potřebu si kupovat bonboniérou. To by přece měl být standard. Lidé si opravdu neuvědomují, že toho lékaře už jednou zaplatili - zaplatili ho ve svém pojištění," řekl Radiožurnálu odborník na zdravotnické právo Jan Zahálka.

Pacienti si nyní oficiálně za lepší zdravotní péči připlatit nemohou. Buď souhlasí s tím, co proplácí pojišťovna, nebo musí zaplatit úplně vše. Některá zdravotnická zařízení to obcházejí a vybírají od pacientů takzvané sponzorské dary.

Veřejnost je však v názoru na nadstandardy rozdělená. Podle průzkumu s nějakou formou doplatků souhlasí až polovina lidí, druhá polovina je ale proti. "Většina z té poloviny, 37 procent z celku, s tím souhlasí za podmínky, že by se nezměnil dnešní standard, který je hrazen z veřejného pojištění," dodal analytik Medianu Daniel Prokop.

Za zákrok na přání, jako je porod císařským řezem, by si rádo připlatilo 49 procent lidí, 46 procent dotázaných je pro možnost platit za lehčí sádry, oční čočky nebo lepší endoprotézy. Zavedení příplatků za péči se bojí hlavně senioři a lidé s nižšími příjmy.

Zdroj: ČTK

Štítky lékař, peníze, průzkum, Český rozhlas, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Daniel Prokop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průzkum: Dvě třetiny lidí by daly lékaři dárek, pětina i peníze  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.