Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do roku 2060 stoupne podle vědců v Česku teplota o 2,5 °C

Do roku 2040 má podle vědců průměrná teplota v České republice stoupnout minimálně o jeden stupeň Celsia a do roku 2060 až o 2,5 stupně. Přibude tropických dnů, kdy teplota překročí 30 stupňů, a ubude naopak mrazových dnů. Vzrůst má také počet letních dnů, tedy dnů, kdy je teplota nad 25 stupňů.

V letech 2040 až 2060 jich přibude až 35. Experti z Katedry fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy dnes zveřejnili závěry nejnovější studie o změnách klimatu na území ČR.

Vlny veder mohou vážně ovlivnit lidské zdraví, produktivitu práce, údržbu budov, zemědělství a nedostatek vody, upozorňují. Už letos v ČR podle klimatologa Michala Žáka byla první čtvrtina roku teplejší než obvykle. Od ledna do května bylo celosvětově nejtepleji od roku 1880.

"Závěry studie ukazují, že v rámci modelových situací pro budoucí období dochází k jasnému zvýšení teplot. To se pohybuje v intervalech od 1,5 do 2,5 stupně pro různé varianty výsledků. Dívali jsme se na krátkodobý a střednědobý výhled a zároveň různé emisní scénáře, které hodnotí podmínky. Jednak, že se emise stabilizují a budou regulovány, jednak podmínky, kdy emise nejsou regulovány," řekl vedoucí Katedry fyziky atmosféry MFF UK Petr Pišoft. Celá vědecká studie bude k dispozici první týden v červenci. Adaptační strategii na změnu klimatu dokončuje také ministerstvo životního prostředí, na vládu se má dostat do září.

Vědci předpokládají, že vlny veder a sucha postihnou celou ČR, nejvíce jižní Moravu, Žatecko a Středočeský kraj. Vyšší teploty se projeví také zejména v Praze a Brně, tedy ve velkých aglomeracích a jejich centrech. Vědci hodnotili i dopad na takzvaný městský tepelný ostrov. Teplo totiž absorbuje infrastruktura, srážky se nevypařují a vodu odvádí kanalizace.

Vedra mohou mít rovněž negativní dopad na materiálovou strukturu a urbanistickou koncepci měst. "Pokud je ve městě o několik stupňů Celsia víc než v okolí, bude se přehřívat vnitřní prostředí v budovách a zvyšovat se zátěž a požadavky na chladící zařízení, to znamená zvyšovat se odběry elektrické energie v pouze určitém okamžiku," komentoval analytik aliance Šance pro budovy Michal Čejka. To může podle něj vyvolávat i výpadky sítě. Spousta stávajících budov nemá systém chlazení ani stínící prvky, dodal. V letech 2015 až 2039 počet tropických dnů v průměru ročně vzroste o dva až šest.

V období 2040 až 2060 má v ČR podle vědců být dokonce o osm až 12 tropických dnů více. Počet tropických nocí, kdy teplota neklesne pod 20 °C, se pravděpodobně do roku 2060 zvýší až dvojnásobně.

Studie také zjistila, že poroste počet vln veder, tedy sérií šesti a více dnů s nadprůměrnými teplotami. Těch bude pravděpodobně až o pět ročně více. Vedra vzrostou na jižní Moravě v oblasti mezi Znojmem a Hodonínem. Naopak klesne pro oba scénáře počet ledových dnů. Nadále bude také ubývat sněhu. "V absolutních číslech větší pokles ledových dnů bude v horských oblastech a výše položených místech ČR," uvedl Žák. Týkat se to bude Krkonoš, Jeseníků, Hostýnsko-Vsetínské pahorkatiny, Českomoravské vrchoviny, Šumavy, Českého lesa a jihu Krušných hor.

Závěry české studie odpovídají i výsledkům světových studií včetně posledního Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC). Země se podle něj do roku 2100 oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia, hladina světového oceánu má vzrůst o 26 až 82 centimetrů. "Už 30 let jsou všechny měsíční teploty celosvětově nad průměrem 20. století," dodal Žák.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, stupeň Celsia, tropický den, Michal Žák, klimatické změny, Univerzita Karlova, Jihomoravský kraj, Mezivládní panel pro změny klimatu, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do roku 2060 stoupne podle vědců v Česku teplota o 2,5 °C  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.