Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kája Saudek je legendou českého komiksu s osobitým humorem

Kája Saudek, který po devíti letech kómatu zemřel, je jednou z nejvýraznějších postav českého výtvarného umění posledních dekád. Nekorunovaného krále českého komiksu z něj vytvořil jeho nezaměnitelný styl: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironický odstup, erotika a osobitý humor.

Spolu se svým bratrem - dvojčetem, světoznámým fotografem Janem Saudkem, tvořili unikátní uměleckou bratrskou dvojici, která nemá v české kultuře obdoby.

Bratři Saudkové se narodili 13. května 1935 v Praze v rodině bankovního úředníka. Na konci války se kvůli svému židovskému původu dostali do speciálního koncentračního tábora pro dvojčata. Jen náhodou vyvázli živí a přežili válku i hrůzy holokaustu.

Už v dětství se Saudkové díky příbuzným seznámili s americkými komiksy, které ovlivnily osud obou bratrů, mnohem více ten Kájův. Protože nemohl studovat, stal se technickým kresličem a kulisákem ve filmových studiích na Barrandově. V 60. letech začal malovat komiksy, které se uplatnily i na filmovém plátně - v roce 1966 použil jeho kresby Miloš Macourek ve filmu Kdo chce zabít Jessii?, o čtyři roky později pak Oldřich Lipský ve snímku Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Kája Saudek byl nejen výjimečný kreslíř, ale i "lettrista", tedy malíř písma. V druhé polovině 60. let začal experimentovat v oblasti typografie. Typy písma, které použil v časopise Pop Music Express, odrážely mimo jiné i psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hippies.

Jeho neslavnějším dílem je komiks Muriel a andělé z roku 1969, který byl před šesti lety vyhlášen nejlepším českým komiksem všech dob. I v tomto případě Kája Saudek použil svou oblíbenou metodu, když své hrdiny maloval podle skutečných lidí. Muriel dostala tvář a půvaby herečky Olgy Schoberové, hlavního záporného hrdinu generála Xerona vytvořil podle svého bratra Jana. V době svého vzniku ale nestihla Muriel a andělé vyjít celá a originály díla byly dlouho považovány za ztracené. Milovníci kreslených příběhů mohli první díl Muriel dlouho znát jen z méně kvalitních reprodukcí, až loni vydalo nakladatelství Albatros komiks v plné kráse. Už v prosinci 2009 vyšlo restaurované pokračování nazvané Muriel a oranžová smrt.

Kája Saudek nakreslil i řadu dalších komiksů, které se zařadily mezi české legendy. V první polovině 70. let ještě některé vyšly v časopisu Mladý svět (Lips Tullian, Černý Filip), později ale mohly spatřit světlo světa jen napůl utajeně ve speleologickém časopise (Tajemství zlatého koně,

Po stopách sněžného muže, Peruánský deník či Arnal a dva dračí zuby. Po listopadu 1989 dostal novou šanci ukázat své umění, novější tvorba ale už podle kritiky vesměs nedosahovala kvalit předchozích let. Opět také vyšly prakticky všechny Saudkovy starší komiksy, někdy ale jen díky pečlivému pátrání po původních předlohách, které se během let dostaly do rukou nejrůznějších majitelů.

Životem slavného komiksového kreslíře - podobně jako v případě jeho bratra Jana - prošla řada žen, oženil se ale jen jednou. S manželkou Johanou má dceru Bereniku, malířku.

V dubnu 2006 upadl do kómatu poté, co mu v krku zaskočilo sousto. Od té doby byl upoután na lůžko v motolské nemocnici, kde ho pravidelně navštěvovala manželka a další příbuzní.

Zdroj: ČTK

Štítky komiks, Kája Saudek, Jan Saudek, časopis, holokaust, styl, Praha, Miloš Macourek, kultura, Oldřich Lipský, Olga Schoberová, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kája Saudek je legendou českého komiksu s osobitým humorem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.