Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před 70 lety začala psát StB svou temnou historii

Před 70 lety začala svou temnou historii psát nechvalně proslulá Státní tajná bezpečnost (StB), která vznikla 30. června 1945. Síla tajné policie, jejíž existence v Československu skončila před 20 lety, rostla postupně podle toho, jak vedení komunistické strany prosazovalo svůj vliv v bezpečnostních složkách.

Nejtemnější období obávané represivní složky totalitního režimu spadalo do počátku 50. let 20. století, kdy se jejím důležitým článkem stali na několik let sovětští poradci, kteří se podíleli na přípravě zinscenovaných politických procesů. Kruté výslechy, sledování, odposlouchávání, to byly metody StB, která na počátku 60. let podle historiků evidovala a kontrolovala téměř 100.000 lidí.

Příslušníci StB působili pod krytím policejních složek - tehdejšího Sboru národní bezpečnosti (SNB). V polovině 80. let StB registrovala 12.500 kmenových zaměstnanců a 75.000 tajných spolupracovníků. Posledním šéfem StB před jejím zrušením byl z titulu funkce prvního náměstka federálního ministra vnitra Alojz Lorenc.

Po listopadu 1989 se na veřejnost dostaly první seznamy příslušníků a spolupracovníků StB, v roce 2003 přišlo ministerstvo vnitra s dalšími seznamy, které se staly předmětem četných soudních sporů.

Poslední lednový den roku 1990 svým rozkazem zrušil všechny centrální útvary StB tehdejší federální ministr vnitra Richard Sacher.

Zdroj: ČTK

Štítky Státní bezpečnost, Československo, Sbor národní bezpečnosti, Alojz Lorenc, Sametová revoluce, Richard Sacher, Ministerstvo vnitra České republiky, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 70 lety začala psát StB svou temnou historii  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.