Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíce žen ve vedení mají obce v Libereckém kraji

Počet žen v čele obcí a městských částí vzrostl na téměř čtvrtinu. Starostek je nyní 23 procent. Primátorky ale mají jen tři z 26 statutárních měst, je jich tedy jen 11,5 procenta. Vyplývá to z analýzy organizace Fórum 50%, která usiluje o rovnovážné zastoupení obou pohlaví v politice.

Za 20 let se zvýšil i celkový počet žen v zastupitelstvech na 27,1 procenta, uvedla při dnešním představení analýzy její autorka Veronika Šprincová.

Upozornila na to, že v městských radách je jen pětina žen, což odpovídá i celorepublikovému průměru. Vyrovnané zastoupení mužů a žen v radě mají města, která mají primátorku, tedy Ústí nad Labem, Praha a Děčín. Naopak v radách Mladé Boleslavi a Karlových Var není žena ani jedna, uvedla analytička. Nejvíce žen ve vedení mají podle analýzy obce v Libereckém kraji (36 procent), nejméně v Karlovarském (11 procent).

Počet zastupitelek se tak podle ní zvýšil 1,5krát za uplynulá dvě desetiletí, počet starostek obcí s pověřenou působností dokonce trojnásobně. Při loňských volbách bylo z 62.121 členů zastupitelstev 16.857 žen. Nejvíce se jich dostalo do zastupitelstev městských částí a obvodů (28,6 procenta), nejméně do zastupitelstev statutárních měst (22,5 procenta), uvedla Šprincová.

"Vzrůstající zapojení žen do rozhodování na komunální úrovni je dobrou zprávou. Bohužel ani zde ještě nebyla dosažena minimální hranice 30 procent, kterou je nutné překročit, aby určitá menšina mohla efektivně hájit své potřeby a zájmy a nebyla převálcována většinou," uvedla k analýze ředitelka organizace Jana Smiggels Kavková.

Pomoci zlepšit současný stav mohla podle ní novela, podle níž by strany měly mít na kandidátkách alespoň 40 procent žen nebo mužů. Vláda ale tento ministerský návrh ve středu odmítla. Organizace se proto bude snažit novelu prosadit formou poslaneckého nebo senátorského návrhu, řekla ředitelka.

Zdroj: ČTK

Štítky analýza, Liberecký kraj, Fórum 50 %, rada, Praha, Jana Smiggels Kavková, Ústí nad Labem, Děčín, Karlovy Vary, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce žen ve vedení mají obce v Libereckém kraji  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.