Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prostory v českých věznicích začínají být opět přeplněné

Vězeňské prostory opět přestávají dostačovat počtu odsouzených, kteří si v nich odpykávají odnětí svobody. Aktuální statistiky uvádějí, že ubytovací kapacity ve výkonu trestu jsou naplněny ze 103 procent. Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel vzkázal, že chybějící místa získá Vězeňská služba dostavbou ubytoven.

Celková obsazenost věznic činí v tuto chvíli 99,9 procent. Příznivější situace než v přeplněném výkonu trestu je totiž ve vazebních celách, které jsou obsazeny ze 79 procent.

Přeplněné věznice vyprázdnila rozsáhlá amnestie exprezidenta Václava Klause. K 1. lednu 2013, kdy ji Klaus vyhlásil, bylo za mřížemi 22.638 lidí. Z tohoto počtu se na svobodu dostalo 28,5 procenta vězňů. Nyní je vězňů 20.158, takže problém s přeplněností se vrací, což odborníci předvídali.

"Současný nárůst vězeňské populace je ovlivněn především zpřísněním trestů pro recidivisty. Doba pobytu ve výkonu trestu odnětí svobody se tak u vybrané skupiny osob prodloužila," míní náměstek pro trestní politiku Zimmel. Dodal ale, že v této oblasti ministerstvo spravedlnosti prozatím o změně přístupu neuvažuje.

"Pokud bude nárůst vězněných osob pokračovat lineárně, stav před amnestií by mohl nastat v průběhu roku 2017," odhadl Robert Blanda z tiskového oddělení Vězeňské služby. Tento předpoklad podle něj může ovlivnit řada faktorů, například právě změna trestní politiky. Upozornil mimo jiné na to, že různé soudy ukládají pachatelům za stejné trestné činy různé tresty.

Zimmel věří, že nárůst počtu vězňů pomohou zpomalit elektronické náramky, které by ministerstvo rádo zprovoznilo v příštím roce. Opakovaně zrušený tendr na dodavatele elektronického monitoringu chce úřad znovu vypsat v řádu několika týdnů.

Po amnestii rozhodla Vězeňská služba o dočasném zakonzervování tří poboček věznic ve Velkých Přílepech, Vyšních Lhotách a Poštorné, jako nadbytečnou také zrušila věznici v Drahonicích. Velké Přílepy byly znovu zprovozněny letos v únoru, Poštorná by mohla začít fungovat od listopadu. Objekt ve Vyšních Lhotách však ministerstvo nabídlo pro ubytování uprchlíků. Vězňů by se časem mohly znovu dočkat i Drahonice, tamní objekt se totiž státu dodnes nepodařilo prodat. Podle Blandy však zatím využíván nebude, protože opětovné zprovoznění areálu je finančně náročné.

Zdroj: ČTK

Štítky Vězeňská služba České republiky, Václav Klaus, amnestie, Vyšní Lhoty, Velké Přílepy, Drahonice, Poštorná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostory v českých věznicích začínají být opět přeplněné  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.