Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Paláci Nisa šustí papíry a cvakají klávesnice. Kavárnu nahradila banka

Do Paláce Nisa se vrátil život. V prostorách vyhlášené kavárny Grandcafé Generali si sice kávu už nějakou dobu nedáte, za to si však můžete sjednat úvěr nebo vložit peníze na bankovní účet. Do zrekonstruovaných prostor se před týdnem nastěhovala Sberbank, která se tak o pár desítek metrů přesunula z pobočky v ulici 1. Máje.

„Při rekonstrukci jsme se snažili zachovat duši celého objektu. Vznikl tu proto koutek, který odkazuje na historii tohoto paláce,“ řekl na dnešním slavnostním otevření banky mluvčí Radim Kovács. V něm klienti najdou nejen dobové fotky z období největší slávy paláce, ale také historické piano.

„Ve spolupráci s architekty se nám podařilo zachovat také historickou koncepci prostor – atrium, balkon, schodiště, kterým jsme vdechli moderní design. Není to poprvé, co jsme se snažili zachovat kus historie v naší pobočce. Něco podobného máme za sebou také v Olomouci na Horním náměstí, kde musela proběhnout dohoda s památkáři,“ dodal mluvčí.

Podle vedení banky byl přesun pobočky z přilehlé ulice neodvratný. Prostory byly malé a společnost dlouhou dobu hledala, kam se v centru města přestěhovat. „Nová pobočka je pro klienty mnohem diskrétnější, je zde také lépe oddělena firemní a běžná klientela,“ uzavřel Kovács.

Palác Nisa stojí na místě, kde již v roce 1559 stál panský mlýn a pila. V roce 1929 byl na stejném místě postaven desetipodlažní dům ( v té době nejvyšší stavba ve městě) pro italskou pojišťovnu Assicurationi Generali a Moldaia Generali. Náročnou stavbu navrhl pražský architekt Franz Lehmann, postavena byla libereckými stavebními firmami Pittel a Brausewetter spolu s Gustavem Sachrem.

Původně měl být dům hotelem. V prvních dvou patrech nakonec byla umístěna velmi oblíbená kavárna Grandcafé Generali, vyšší patra byla obytná a v nejvyšším patře vznikly ateliéry.

Štítky Lužická Nisa, banka, Generali Česká pojišťovna, Sberbank, Franz Lehmann, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Paláci Nisa šustí papíry a cvakají klávesnice. Kavárnu nahradila banka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.