Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozhledna Bramberk u Lučan nad Nisou je kulturní památkou

Oblíbená jizerskohorská rozhledna Bramberk u Lučan nad Nisou na Jablonecku je od července nemovitou kulturní památkou. Stoletá kamenná rozhledna postavená podle projektu jabloneckého architekta Roberta Hemmricha patří městu od loňského dubna. Lučany ji koupily v dražbě za 2,51 milionu korun.

Liberecký kraj chce městu se splácením pomoci. "Rada kraje navrhuje zastupitelstvu, aby byla městu Lučany poskytnuta individuální dotace 200.000 korun jako příspěvek na opravu a koupi této rozhledny v rámci rozvoje cestovního ruchu," řekla dnes náměstkyně hejtmana Hana Maierová (Starostové pro Liberecký kraj). Lučany podle ní postupují velmi odpovědně, protože samo město požádalo o zařazení rozhledny na seznam památek. "Může to sice komplikovat stavební postup při opravách, na druhou stranu to městu otvírá možnost využít krajských i státních dotací na její obnovu," dodala Maierová.

Rozhledna Bramberk patří k symbolům Lučan, její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Kamenná rozhledna byla postavená ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Stavbu, která je součástí prstence rozhleden Jizerských hor, projektoval jablonecký architekt Hemmrich, který je také autorem rozhleden v Proseči nebo Horní Černé Studnici. Rozhledna na Bramberku byla slavnostně otevřena roku 1912, od té doby je oblíbeným cílem turistů v Jizerských horách. Loni ji navštívilo 9000 lidí.

Se splácením rozhledny i financováním její obnovy pomáhá městu nejen Liberecký kraj. "Jablonec nám dal loni 150.000 korun, 400.000 korun přidal jablonecký podnikatel, majitel Jablotronu Dalibor Dědek, pomáhají firmy i jednotliví dárci," uvedl lučanský starosta Jiří Řešátko (Sdružení pro Lučany nad Nisou). Drobní dárci přispívají podle něj prostřednictvím veřejné sbírky Bramberk 80039-963239399/0800. "Peníze používáme nejen na splácení dluhu, ale také na opravy. Letos jsme opravili točité schody a přivedli jsme tam elektřinu, rozhledna ale potřebuje i opravu střechy a také vyspárování zdiva, náklady odhadujeme na dalších 800.000 až milion korun," dodal starosta. Ve prospěch sbírky půjde i výtěžek festivalu, který bude u rozhledny 15. srpna.

Zdroj: ČTK

Štítky rozhledna, Bramberk, Lučany nad Nisou, Liberecký kraj, oprava, Hana Maierová, okres Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj, Dalibor Dědek, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Bramberk u Lučan nad Nisou je kulturní památkou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.