Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec nebude platit milionovou pokutu za lyžařské MS

Liberec nebude platit milionovou pokutu za údajné dělení zakázek pří výstavbě běžeckého areálu ve Vesci pro Mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v Liberci konalo v roce 2009. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neshledal porušení zákona o veřejných zakázkách a správní řízení definitivně zastavil.

"Jsem rád, že tato vleklá kauza skončila pro město úspěchem. Po šesti letech od lyžařského mistrovství tak máme o další starost méně. Věřím, že stejně kladně pro město dopadnou i další dílčí kauzy spojené se šampionátem," řekl primátor Tibor Batthyány (ANO).

Antimonopolní úřad vyměřil Liberci milionovou pokutu v květnu 2011. Město mělo podle úřadu nezákonně rozdělit zakázky spojené s budováním sportovního areálu ve Vesci. Šlo o výstavbu přístupové komunikace k areálu a výstavbu provozní budovy. Liberec se od začátku hájil tím, že šlo o odlišné stavební zakázky. To nakonec ÚOHS potvrdil. "Mezi oběma veřejnými zakázkami nebyla dovozena souvislost věcná, je bezpředmětné zabývat se v šetřeném případě otázkou jejich případné místní a časové souvislosti. Znaky nasvědčující faktu, že se jedná o jedinou veřejnou zakázku, totiž musí být naplněny kumulativně," píše se v rozhodnutí.

ÚOHS vedl s městem v minulosti kvůli zakázkám pro mistrovství světa v klasickém lyžování sedm řízení. Pochybení našel v šesti z nich. Dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu pokut zrušil, včetně pětimilionové, která se týkala 27 tendrů souvisejících s budováním sportovního areálu Ještěd za téměř 700 milionů korun. V tomto případě zatím antimonoplní úřad definitivně nerozhodl. Liberec zatím zaplatil pokutu 50.000 korun za nezákonné dělení zakázky na technický dozor související se stavebními pracemi.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, stavba, veřejná zakázka, Vesec, ANO 2011, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec nebude platit milionovou pokutu za lyžařské MS  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.