Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecko pět let po povodni: odstraňování škod pokračuje, místním dochází trpělivost

Zní to až neuvěřitelně, ale i pět let po povodních bojuje Liberecko s jejich následky. Komplikace v dopravě, zejména na Frýdlantsku, jsou poslední viditelnou "památkou". Obce i Povodí Labe škody odstranily už v minulých letech, zbývá dokončit opravy krajských silnic. Skončit by měly ještě letos.

Pro obyvatele Frýdlantska je pět let odstraňováním škod nekonečným maratonem objížděk a omezení. "Je nejvyšší čas, neboť tolerance a pochopení některých místních obyvatel již dávno skončila. Je to strašně dlouhé, lidé jsou otrávení a dávají to najevo," uvedl starosta třítisícových Hejnic Jaroslav Demčák. "Všichni jsme už zapomněli, co ta voda uměla, co udělala a jak to tady vypadalo," dodal.

Škody v miliardách korun

Blesková povodeň v srpnu 2010 si vyžádala pět lidských životů a 2000 lidí vyhnala z domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun, z toho na krajských silnicích za více než dvě miliardy korun. Zásadně bylo poškozeno 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů. Frýdlantsko bylo nejvíce postiženou oblastí.

Většina oprav silnic byla dokončena už v loňském roce, letos se pracuje na posledních třech komunikacích. Dokončuje se druhá etapa obnovy silnice 290 z Frýdlantu na Raspenavu a Hejnice, oprava spojnice z Chrastavy na Mníšek a také rekonstrukce silnice v Bílém Potoce.

Nekvalitní objížďky ničí auta

Dlouhotrvající uzavírky lidem značně komplikují život. Například cesta z Hejnic do deset kilometrů vzdáleného Frýdlantu je kvůli objížďkám skoro dvakrát delší. "Lidé mají zvýšené náklady na dojezd do práce, do škol," uvedl Demčák. Problémy podle starosty přináší i nekvalitní objízdné trasy. "Cesty ničí auta," upřesnil. Podle něj tím značně trpí i cestovní ruch.

Na skončení oprav se těší i v sousední Raspenavě. "Máme jen jednou průjezdnou komunikaci městem, na níž se pracuje. Jezdíme uličkou širokou 2,5 metru, takže s tím jsou obrovské komplikace," uvedl starosta Pavel Lžičař. Třítisícové město patřilo v roce 2010 mezi nejvíce postižené, záplavy způsobily škody za 340 milionů korun. Obnovu radnice spojila s výstavbou kanalizace za 320 milionů.

"Stav místních komunikací je lepší než před povodní. Vybudovala se také nově mateřská školka, lávky, mosty získaly vyšší kvalitu, aby snesly vyšší zatížení," vypočetl Lžičař.

Lépe vypadá i Frýdlant, kde tisíciletá voda zničila městský majetek za 850 milionů. Opravené je i hlavní náměstí nebo bývalý špitál pro chudé, který město nechalo přestavět na muzeum. "Povodně v roce 2010 byly jednoznačně velkou zkázou, zároveň se ale ukázaly být i velkou příležitostí. My jsme měli připraveny nejrůznější projekty, které mohly být v rámci povodňových škod zrealizovány. A to za daleko menší peníze," uvedl starosta Dan Ramzer.

Například oprava lávky přes Smědou u tenisových kurtů se odhadovala na 4,5 milionu korun, stála asi desetinu. Podle starosty ale stále zůstává velké množství věcí, které se napravit nepodařilo. "Problémy jsou například s vodárenskou sítí," zmínil. Hotové jsou opravy na tocích a vodních dílech. "Povodí Labe investorsky zajišťovalo na Liberecku a Frýdlantsku 76 akcí za 568,7 milionu korun," uvedl za Povodí Labe Ladislav Merta. Tato suma stačila jen na odstranění následků záplav, účinnější protipovodňová opatření se zatím moc nerealizovala.

Nejviditelnější je protipovodňová hráz za 16 milionů ve Vísce u Višňové. V současnosti chystá Povodí Labe výstavbu suché nádrže na Krčelském potoce. Obce a města na Frýdlanstku si nyní také nechávají za 11 milionů korun vypracovat protipovodňovou studii. Z bezmála 140 návrhů na zmírnění následků záplav odborníci do září detailně rozpracují 26.

Zdroj: ČTK

Štítky povodeň, Liberecký kraj, oprava, Frýdlantsko, Povodí Labe (státní podnik), silnice, Jaroslav Demčák, Hejnice, Pavel Lžičař, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecko pět let po povodni: odstraňování škod pokračuje, místním dochází trpělivost  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.