Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lesy ve vlastnictví měst jsou ziskové, žádné závratné částky ale nečekejte

Lesy ve vlastnictví měst v Libereckém kraji jsou ziskové, není to ale jejich hlavní prioritou. Za důležitou považují města i jejich rekreační funkci, vyplývá z ankety. To je případ i krajského Liberce, který vlastní přes 576 hektarů lesů. Ročně z nich lesníci vytěží 2600 až 3000 kubíků dřeva, i když by mohli vytěžit přes 4800 kubíků.

Liberec

"Snažíme se investovat maximálně zpět do lesa a do rekreačních prvků, údržby," řekl ředitel příspěvkové organizace Městské lesy Liberec Jiří Bliml. Obyvateli města jsou nejvíce navštěvované lesy v Lidových sadech, oblíbené jsou také nad přehradou Harcov nebo na Ještědu. Rekreační lokality tvoří asi pětinu městských lesů. Roční rozpočet městské firmy je 5,5 milionu korun, loňský zisk byl 200.000 korun.

Česká Lípa

Více lesů než Liberec má 36tisícová Česká Lípa, vlastní zhruba 630 hektarů. I tam je pro město správa lesů zisková a také se snaží o šetrnou těžbu. "S tímto je také spojen hlavní cíl hospodaření a to je zvyšování rekreačních funkcí lesů," uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová. Městská společnost, která se o lesy stará, podle ní ze svých zisků investuje do budování naučných stezek, oprav lesních cest, cyklostezek, odpočívadel a laviček.

Semily

Ani v Semilech není zisk z lesů jediným kritériem hospodaření. "Lesy jsou důležitou součástí města, které obklopují. Část nákladů míří do oprav lesních cest, které následně občané využívají k procházkám," uvedla Lenka Soukupová ze semilského odboru rozvoje a správy majetku.

Frýdlant

Ziskové jsou lesy i pro menší města, například Frýdlant na Liberecku. Město s 7500 obyvateli má přes 100 hektarů, roční výnosy jsou zhruba půl milionu korun. "V drtivé většině se těží probírkou a je snaha o přirozenou obnovu lesa. Hodně se investuje do ochrany nových porostů, protože je tu hodně zvěře," řekla mluvčí radnice Martina Petrášková. Letošní plán těžby ale nepříznivě ovlivnila větrná smršť z července. "Škoda na dřevě byla zhruba 350 kubíků," uvedla Petrášková. Ročně Frýdlant vytěží kolem 460 kubíků. I ve Frýdlantu lesy slouží veřejnosti, jedna lesní stezka dokonce slouží k výuce. "Stezka učí děti a studenty, jak se hospodaří v lese. Učí je poznávat různá značení v lese, například jak se značí revíry nebo lesní celky," uvedla Petrášková.

Jablonec nad Nisou

Na části některých městských lesů v kraji jsou i sportovní areály, v Liberci je to například lyžařský na Ještědu, v sousedním Jablonci v lokalitě Břízky běžecký lyžařský areál a biatlonová střelnice. Jablonec vlastní skoro 137 hektarů, převážně hospodářských lesů. "Převažují porosty starší 80 let, tedy mýtné porosty. Proto je hospodaření v našich lesích ziskové a bude zcela jistě ziskové i nadále," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. Ze tří čtvrtin tvoří lesy patřící Jablonci smrk ztepilý.

Zdroj: ČTK

Štítky les, Liberec, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Frýdlant, Ještěd, Česká Lípa, Městský les, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy ve vlastnictví měst jsou ziskové, žádné závratné částky ale nečekejte  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.