Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kuchaři ze školních kuchyní se v Liberci učili vařit jinak

Zhruba 40 kuchařů ze školních jídelen a sociálních ústavů se ve čtvrtek v Liberci učilo vařit jinak. Pod vedením hlavního šéfkuchaře sítě restaurací Potrefená husa Jana Heřmánka se učili používat v jídelníčku téměř zapomenuté suroviny, jako jsou třeba jáhly, nebo takové, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem, jako jsou ryby, luštěniny či špenát.

Bezplatný kurz připravil Liberecký kraj. Zájem byl obrovský, na mnohé se ani nedostalo, řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj).

"Na kurz ale dnes přišla i řada těch, které jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout, vše pozorně sledovali, dělali si poznámky a ochutnávali," řekla Alena Losová. I proto chce kraj kurz zopakovat. "Rádi bychom zorganizovali další kurzy v České Lípě nebo v Turnově, bude to ale zřejmě až na jaře," poznamenala Losová, která si sama vaření vyzkoušela. "Hodně mě překvapily jáhly zapečené s rybou, pestem a čedarem, ryba v tom vůbec nebyla cítit," dodala. 

Kuchařky vařily pod vedením šéfkuchaře Heřmánka, který je přesvědčen o tom, že jakákoliv surovina se dá připravit tak, aby to chutnalo. "Je pravda, že co člověk, to názor a chuť. Já osobně mám problém s dršťkovou polévkou, je to pokrm, který sním, ale trošku se sebezapřením," přiznal. Je ale podle něj z praxe dokázáno, že člověk musí jídlo ochutnat alespoň třikrát, aby si na něj mohl udělat názor. "Proto radíme kuchařkám ve školním stravování, pokud dají nový pokrm a není zrovna v ten den moc oblíbený, tak vytrvejte, zkuste to dvakrát třikrát a teprve potom dělejme závěry," dodal Jan Heřmánek.

Podle Heřmánka vaří leckterá školní kuchyně lépe než mnohé restaurace. Kontroly České školní inspekce v minulém školním roce ale odhalily, že některé školní jídelny stále nabízejí málo mléka, luštěnin, ovoce a ryb a naopak zařazují nadbytek tuků a cukrů. Podle nutriční terapeutky Olgy Hudcové se také často víc solí, než je nutné. Situace se ale zlepšuje.

Třeba město Liberec se zdravému stravování ve školních jídelnách věnuje už druhé volební období. Letos připravil magistrát workshop o zdravém stravování a radnice se zaměřila i na nápojové a jídelní automaty.

Školy, ale i sociální ústavy v kraji se také stále častěji vybavují moderními technologiemi, jako jsou konvektomaty. Ty kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby a umožňují šetrnější a zdravější přípravu jídel pro malé strávníky. Třeba v Jablonci letos přes prázdniny dostalo nové konvektomaty pět škol, a dovybavují se jimi i školy liberecké. I na dnešním kurzu měli účastníci možnost se naučit využít toho, co takové moderní přístroje umí.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Jan Heřmánek, ryby, školní jídelna, Alena Losová, Liberecký kraj, Česká školní inspekce, Česká Lípa, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuchaři ze školních kuchyní se v Liberci učili vařit jinak  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.