Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o ubytování na kolejích klesá, studenti můžou mít i pokoj jen pro sebe

Technická univerzita dokáže ubytovat na vysokoškolských kolejích všechny zájemce. Zájem o ubytování na kolejích v posledních letech klesá, studenti tak mají šanci získat i pokoj sami pro sebe, ale až v průběhu akademického roku. V současné době je na kolejích v Harcově kapacita 2552 lůžek a k tomu je možné ještě 532 lůžek vysouvacích.

V polovině září evidovala univerzita 2317 žádostí o kolej, z toho 398 bylo cizinců. Škola bude podle Kočárkové schopna uspokojit všechny zájemce o ubytování, i když několik z nich se bude muset spokojit s přistýlkou. Zhruba 100 lůžek zůstává totiž k dispozici pro hotelové ubytování a stejný počet lůžek je blokován kvůli zateplení a výměně oken v bloku F. Práce tam skončí až v polovině října. V průběhu roku se navíc uvolní další lůžka, jak někteří studenti studium ukončí. "Pak můžeme vycházet vstříc i studentům, kteří chtějí mít samostatný pokoj. Takových studentů přibývá, využívají toho hlavně ti z vyšších ročníků," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Přestože si student za samostatný pokoj musí připlatit, je to levnější než pronájem samostatného bytu ve městě. Za lůžko na koleji zaplatí student 90 korun, pokud chce vlastní pokoj tak navíc 45 korun za neobsazené lůžko. Ubytování ho tak může měsíčně stát do 4200 korun. Pokud by si pronajal vlastní byt, zaplatí za pronájem nejméně 3500 korun a dalších 2000 za energie a služby, byt je většinou třeba i zařídit. To vše je na koleji v ceně, včetně vysokorychlostního internetu. Na přednášky je to navíc jen pár kroků, v sousedství jsou sportovní haly, venkovní sportoviště i čtyři studentské kluby a dvě restaurace.

Technická univerzita má ještě koleje ve Vesci, kde v minulosti ubytovávala i více než 300 studentů. Kvůli malému zájmu tam už ale bydlí jen studenti s postižením, pro které jsou vyčleněny čtyři pokoje. "Ostatní kapacitu máme vyčleněnu pro agenturní ubytování, bydlí tam dělníci do libereckých závodů najatí v Polsku a na Slovensku přes agenturu," vysvětlil ředitel Kolejí a menz univerzity Zdeněk Kračmar. Harcovské koleje jsou z 80. let minulého století, před lyžařským šampionátem v roce 2009 ale prošly nákladnou rekonstrukcí. I díky tomu v posledních letech třikrát zvítězily v elektronickém hlasování o Nejlepší vysokoškolskou kolej roku.

Přesto i v Liberci přibývá studentů, kteří před bydlením na koleji dávají přednost společnému pronájmu bytů, kde mají větší soukromí. V současné době nabízejí realitní kanceláře v krajském městě kolem 130 bytů od garsonek po 3+1 s nájmy od 3500 korun až po 12.000 korun u velkých třípokojových bytů. Na rozdíl od plně vybavených kolejí jsou však byty většinou jen s kuchyňskou linkou nebo jen minimálně vybavené, nájemníci často musí skládat kauci a navíc platí i energie a další služby.

Zdroj: ČTK

Štítky univerzita, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o ubytování na kolejích klesá, studenti můžou mít i pokoj jen pro sebe  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.