Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Azylanti musí mít podle odborů stejné podmínky v práci jako Češi

Azylanti či cizinci s pracovním povolením musí mít v zaměstnání v Česku naprosto stejné podmínky jako čeští pracovníci. Pojednání tripartity to na tiskové konferenci řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Svaz průmyslu už dřív uvedl, že by podniky teď daly práci 5000 uprchlíků.

Tripartita měla včera jednat původně dvě hodiny. Nakonec se zasedání protáhlo na víc než pět hodin. "Vedení poctivého sociálního dialogu zabere hodně času," zavtipkoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů řešili také chystané změny ve školství či stav čerpání peněz z EU.

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka se bude tripartita věnovat otázce migrace nejspíš na každém zasedání. Odbory a zástupci zaměstnavatelů by nově měli dostávat rychlé informace o situaci stejně jako poslanci či senátoři.

Odboráři ocenili přístup zaměstnavatelů i nabídku zaměstnání pro uprchlíky. Nesouhlasí ale s tím, aby se mluvilo o práci pro běžence. "Jakmile má člověk oprávnění působit na trhu práce, tak je postaven na roveň českým zaměstnancům. Myslíme si, že to je správné," dodal Středula. Odborům vadí xenofobní výpady v české společnosti. Předák připomněl, že nynější množství uprchlíků v ČR představuje jen zlomek počtu těch, které Česko v minulosti přijalo.

Podle Hanáka se těžko odhaduje, z jakého důvodu někteří lidé do Evropy a hlavně do Německa míří. "Buďme rádi, že zatím nejsou požadavky na Českou republiku, i když mě to jako Čecha mrzí," dodal šéf svazu průmyslu.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dnes zaměřili také na školství. Pro podnikatele je podle Hanáka důležité zvýhodnění vysokoškolských technických oborů a jejich navázání na potřeby trhu práce, v regionálním školství pak spolupráce vlády a krajů či zlepšení výuky matematiky a cizích jazyků. "Jsme na startu. Školství je velice konzervativní. Jakákoliv změna trvá strašně dlouho," dodal Hanák.

Tripartita se na každém jednání věnuje i situaci v čerpání peněz z EU. Česko nestihne celou sumu ze skončeného programovacího období vyčerpat. Hanák zmínil, že do Bruselu bude ČR vracet 70 až 80 miliard. Podle něj by se ale peníze neměly utrácet za každou cenu. Hrozí totiž, že by nevydařené projekty pak musel doplatit státní rozpočet.

Podnikatelé vyzvali vládu, aby je přizvala k přípravě výzev pro podávání žádostí o evropské finance. Jsou připraveni být i ve výběrových komisích. Hanák podotkl, že peníze firmy nedostanou dřív než počátkem příštího roku. Odboráři pak mají pochybnosti o situaci v programu pro hlavní město. Žádají rychlý a rázný postup, pokud by se u něj termíny nedodržely.

Odboráři a zaměstnavatelé podpořili také návrh nařízení o odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání, který připravil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Kabinet záměr už projednával, ale odložil ho. Podle Sobotky ho schválí na svém příštím zasedání.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, odbory, Svaz průmyslu a dopravy, uprchlík, Josef Středula, Jaroslav Hanák, peníze, Českomoravská konfederace odborových svazů, Evropská unie, Bohuslav Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azylanti musí mít podle odborů stejné podmínky v práci jako Češi  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.