Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový zimní stadion v Turnově ponese jméno rodáka Ludvíka Koška

Nový zimní stadion v Turnově ponese jméno téměř zapomenutého turnovského rodáka, hokejisty, letce RAF Ludvíka Koška. Dokončený zimní stadion už převzala Městská sportovní Turnov, která ho bude provozovat. Veřejnosti se nový zimní stadion otevře už o svátku 28. října.

V areálu Maškova zahrada se ale bude stavět dál, příští léto se tam otevře ještě nové koupaliště s vodními atrakcemi, toboganem a skluzavkami. Projekt za zhruba 175 milionů korun financuje město.

Jméno pro zimní stadion vybírali podle Preislerové zastupitelé z několika návrhů. Zvítězil téměř zapomenutý poručík letectva v záloze Ludvík Košek, který v meziválečném období hrával v Turnově lední hokej. V dubnu 1944 se při návratu z operačního letu jeho bombardér zřítil a celá posádka zahynula. K uctění jeho hrdinské smrti v uniformě pilota 311. bombardovací perutě RAF se po válce až do roku 1952 v Turnově hrával hokejový turnaj, který nesl Koškovo jméno.

Zimní stadion Ludvíka Koška je součástí areálu Maškova zahrada na levém břehu Jizery v jižní části města. Výstavba sportovního a rekreačního areálu se začala plánovat už před 15 lety. Pozemky získalo město v roce 2000 za 35 milionů korun. Kupní cenu tehdy zaplatil turnovský mecenáš Bohuslav Jan Horáček, který měl zaplatit i další výstavbu téměř za miliardu korun. Projekt ale na podzim 2002 zastavila Horáčkova smrt. Město se před několika lety rozhodlo areál vybudovat, ale v mnohem skromnější podobě.

Zatím je hotova první etapa, jejíž hlavní částí je moderní zimní stadion s hledištěm pro 350 diváků. Sloužit bude nejen hokejistům zdejšího HC Turnov 1931, ale i krasobruslařům a připravuje se i veřejné bruslení. "Tato první část výstavby areálu zahrnovala výstavbu zimního stadionu, parkoviště, přístupových komunikací včetně nové ulice Vojtěcha Maška, části in-line dráhy a část sadových úprav," přiblížil Jiří Vocásek z městského odboru správy majetku.

"Kromě zimního stadionu se pracuje na koupališti, stavební firma chce odvést co největší kus práce už letos tak, aby měla co nejvíce prací už letos pod střechou, a nepřekvapilo je jaro. Aby mohli předat druhou etapu v termínu tak, abychom se mohli příští rok v létě koupat," řekl jednatel Městské sportovní Turnov Jindřich Kořínek. Mimo zimního stadionu a koupaliště bude v Maškově zahradě i skatepark, dětská i sportovní hřiště.

Zdroj: ČTK

Štítky zimní stadion, Turnov, Vojtěch Mašek, Royal Air Force, zahrada, koupaliště, Meziválečné období, Bohuslav Jan Horáček, Jizera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový zimní stadion v Turnově ponese jméno rodáka Ludvíka Koška  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.