Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Technické služby se vyzbrojily na zimu novou technikou, udržovat budou více chodníků i silnic

Technické služby rozšíří zimní údržbu o další ulice v Liberci. Údržby se nově dočkají například silnice v ulicích U Koupaliště, Šrámkova, Pod Dračím kamenem nebo chodníky na třídě Generála Svobody. Liberecké technické služby tyto lokality převzaly letos od městské správy nově do své péče.

„Většinu změn, jež jsme přijali, vyšla z připomínek Liberečanů“, dodala mluvčí společnosti Markéta Šádková.

Technické služby tak jsou připraveny udržovat celkem 409 kilometrů silnic a 165 kilometrů chodníků. Uklízejí také sníh z 388 autobusových a tramvajových zastávek, více než 300 přechodů pro chodce, ale i schodiště, přes pět hektarů parkovišť a veřejná prostranství.

„V posledních letech jsme také upustili od používání písku. Na silnicích jsme ho nahradili drtí a na chodnících ekogritem, který se vyrábí z přírodního jílu,“ vysvětlil Ladislav Šimerda, který po 20 letech ve funkci vedoucího zimní údržby předává své zkušenosti mladšímu nástupci.

Některé práce dělají pro technické služby také externí dodavatelé. "Dělají pro nás necelou třetinu, jedná se hlavně o komunikace třetí kategorie, kde jsou potřeba traktory a menší sypače," doplnil Šimerda.

Do nadcházející zimní údržby zapojí 108 zaměstnanců, z toho 15 dispečerů. Ti v zimě obhospodařují dva dispečinky. Společnost obměnila čtvrtinu malých sypačů a veškerou mechanizaci pro zimní obdobu vybavila satelitním sledováním.  Pro údržbu vozovek nejméně důležitých úseků má smluvně zajištěnou výpomoc dalších skoro tří desítek traktorů a sypačů. Na letošní zimu mají v zásobnících 5000 tun soli, 1500 tun drtě a 15 metrů krychlových ekogritu.

Průměrná zima trvá v Liberci až pět měsíců a napadnout při ní mohou přes čtyři metry sněhu.  Běžné náklady na zajištění pro chodce i motoristy bezpečného a uklizeného města pak činí kolem 30 milionů korun. Vloni ale sněžilo jen 46 dnů a sněhová peřina dosáhla těsně nad metr.

Štítky silnice, chodník, zima, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby se vyzbrojily na zimu novou technikou, udržovat budou více chodníků i silnic  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.