Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Inspekce našla pochybení u sedmdesáti procent předváděcích akcí

Česká obchodní inspekce (ČOI) loni v Libereckém kraji zjistila pochybení u 70 procent předváděcích prodejních akcí. Zkontrolovala jich 27, pochybení našla na 19 akcích, sdělila ředitelka ČOI pro Ústecký a Liberecký kraj Renata Linhartová. Právní moci nabyly pokuty za 594 000 korun.

Ve srovnání s rokem 2014 je to zlepšení. Tehdy provedla inspekce v kraji 47 kontrol a pochybení zjistila na 34 akcích, což je přes 72 procent. Právní moci nabyly pokuty za 1,658 milionu. "V roce 2015 na Liberecku přestaly působit společnosti, u kterých v roce 2014 byly uděleny nejvyšší pokuty," řekla ředitelka. Až další období ale podle ní ukáže, zda jde o trvalý trend. "Současné pozitivní výsledky nelze přeceňovat a měli bychom být velmi obezřetní, protože rychlý zisk je stálým lákadlem pro nové společnosti," dodala.

Loni své předváděcí akce v Libereckém kraji nahlásilo 15 subjektů, v roce 2014 jich bylo o osm více. Mezi nejzávažnější pochybení pořadatelů patří stále používání zakázaných obchodních praktik a poskytování neúplných informací v pozvánce, o cenách i právech spotřebitele odstoupit od smlouvy nebo vrátit zboží.

Inspekce loni spojila síly s Libercem. Město zapojilo své příspěvkové organizace i městskou policii. Například prostřednictvím organizace Komunitní středisko Kontakt se snaží preventivně působit na seniory, aby akce prodejců, pro něž se vžilo označení šmejdi, nenavštěvovali. Díky aktivním seniorům také ČOI získává informace o nenahlášených akcích. Na prodejní akce také preventivně dochází od podzimu liberečtí strážníci.

"Nadále platí, že nulová tolerance vůči šmejdům je pro nás dlouhodobým cílem, k němuž se propracujeme jen neustávající prevencí a represí, jimiž organizátorům podvodných akcí vezmeme chuť v Liberci působit. Na řadě konkrétních případů bylo loni vidět, že pořadatelé nechtěli riskovat problémy a raději akci sami zrušili, když viděli, že se o ně například strážníci městské policie aktivně zajímají," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Změna pro Liberec). Strážníci se loni od září dozvěděli o 11 akcích, organizátoři z nich zrušili čtyři. "V dvou dalších případech firma prodávala předražené zboží," uvedla mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Autoři

Štítky Česká obchodní inspekce, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Liberec, obecní policie, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspekce našla pochybení u sedmdesáti procent předváděcích akcí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.