Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mars stahuje v 55 zemích své čokoládové tyčinky, i z Česka

Výrobce cukrovinek Mars stahuje v 55 zemích své čokoládové tyčinky a některé další výrobky. Zákazník v Německu totiž v jedné tyčince Snickers našel červený kousek plastu. Všechny stahované výrobky, včetně tyčinek Mars a Milky Way, byly vyrobeny v továrně v nizozemském Veghelu. Výrobky se stahují i z ČR, sdělila za firmu Irena Setikovská. Stahovaný objem společnost neuvedla.

Mars původně informoval, že čokoládové tyčinky a některé další výrobky stáhne jen z německého trhu. Opatření později rozšířil na Belgii, Francii, Británii, Itálii, Nizozemsko a Španělsko. Mluvčí firmy v Nizozemsku později podle agentury AFP uvedla, že akce se týká převážně evropských států, ale také zemí jako Vietnam nebo Srí Lanka. Naopak Spojené státy do ní zahrnuty nejsou.

Z českého trhu stahuje firma sáčky Snickers minis s trvanlivostí do 10. července 2016, dále pak multipacky Mars s daty spotřeby 4. září a 9. října 2016 a sáčky Mars minis o 170 gramech s datem spotřeby do 11. září 2016. „Jedná se o naprosto ojedinělý případ a týká se pouze výše uvedených výrobků, které byly vyrobeny v Nizozemí. Stažení se netýká žádných dalších značek čokoládových cukrovinek, balení nebo velikostí tyčinek a žádných dalších čísel šarže, dat spotřeby a produktů vyrobených v jiné továrně,“uvedla Setikovská.  

Spotřebitelé by výrobky podle ní neměli jíst. Místo toho by měli případně zavolat na spotřebitelskou firemní linku na čísle 844 135 135, kde se můžou domluvit na vrácení a kompenzaci.

Z německého trhu firma stáhne tyčinky Mars, Snickers a Milky Way Minis, a také bonbony Celebrations s datem minimální trvanlivosti mezi 19. červnem 2016 a 8. lednem 2017.

„Chceme zabránit tomu, aby zákazníci snědli některý z (potenciálně vadných) výrobků, který si koupili,“ zdůvodnila firma široké časové rozpětí data minimální trvanlivosti výrobků, které označila za potenciálně nebezpečné.

„Nemůžeme si být jisti, že ten plast byl jenom v této konkrétní (tyčince) Snickers,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí firmy v Nizozemsku.

Ve Francii firma stahuje tyčinky Mars a Snickers a rovněž bonbony Celebrations. Data minimální trvanlivosti se u jednotlivých výrobků různí, ve všech případech jde ale o letošní data. Podle nizozemského úřadu pro bezpečnost potravin se opatření týká produktů Mars, Milky Way, Snickers, Celebrations a Mini Mix.

Společnost Mars Chocolate in Deutschland, která je dceřinou firmou americké společnosti Mars Inc a která zajišťuje zboží pro německý trh, neoznámila, jak velkého množství cukrovinek se rozhodnutí stáhnout zboží z trhu týká. Na svých internetových stránkách ale uvádí, že její závod ve Viersenu v Severním Porýní-Vestfálsku denně vyrobí zhruba deset milionů kusů sladkostí.

Společnost Mars byla založena v roce 1911, rodinný koncern má sídlo v americkém státě Virginie. Kromě cukrovinek a dalších potravin se zabývá i výrobou krmiv pro psy a kočky.

Autoři | Foto mybutterhalf.com

Štítky Mars, Česko, cukrovinka, Snickers, Nizozemsko, Německo, Francie, Itálie, Belgie, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mars stahuje v 55 zemích své čokoládové tyčinky, i z Česka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.