Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký "mrakodrap" oslaví kulaté výročí výstavou

Liberecký „mrakodrap,“ ve kterém nyní sídlí Krajský úřad Libereckého kraje, slaví čtyřicáté narozeniny. Právě na současnost a minulost této unikátní budovy bude zaměřena výstava, jejíž vernisáž proběhne příští pondělí v 16:00 ve vestibulu budovy. Zahájení výstavy doprovodí orchestr krajských úředníků KULKyBAND. Výstava bude k nahlédnutí do konce května.

Současné sídlo Krajského úřadu je jedenáctou nejvyšší budovou v tuzemsku a nejvyšší dominantou Liberce. Stavba je vysoká 78 metrů a má 21 podlaží. Jejím autorem je architekt Zdeněk Plesník, projektant 'gottwaldovského' Centroprojektu.

Dům byl navržen jako průmyslově-administrativní sídlo Výzkumného ústavu textilní technologie a Státního výzkumného ústavu textilního, který byl v Liberci založen již v roce 1962. Solitérní mrakodrap měl být součástí komplexu čtyřpodlažních budov, které ale nebyly nikdy realizovány.

Budova byla v mnoha ohledech experimentální stavbou, která předběhla svou dobu použitím unikátních stavebních postupů. Schodišťová a výtahová jádra byla betonována systémem taženého bednění. Po jádrech byla vybetonována první tři podlaží. Třetí podlaží mělo funkci platformy pro přípravu a betonáž desek dalších pater.

Poté byl použit systém zdvihaných stropů, takzvaný „lift slab“, kdy jsou jednotlivá patra vybetonována v jedné úrovni a následně vysouvána nahoru. Tuto technologii vyvinul pro ČSSR pardubický Průmstav podle původního amerického patentu z roku 1954.

V letech 2000 - 2004 proběhla přestavba budovy pro potřeby Krajského úřadu. K ní byla přizvána architektonická kancelář SIAL pod vedením Karla Novotného. Skleněná okna mezi římsami byla kvůli energetickým úsporám nahrazena kvalitnějšími, změnil se také vstup do budovy. Největší zásah se projevil v dispozicích a interiéru budovy.

V roce 2009 prošel generální opravou také páternoster z roku 1971, který je se svou výškou 56,8 metrů a 16 stanicemi nejvyšším výtahem s nepřetržitým pohybem v ČR. Výtah tvoří systém 35 dřevěných kabin v ocelovém rámu zavěšený na dvou masivních řetězových smyčkách. Poháněný je přes převodovky elektromotorem. Kabiny jsou určeny maximálně pro dvě osoby a pohybují se stálou rychlostí 30 centimetrů za sekundu. Nosnost plně zatíženého výtahu je 5,6 tuny Za hodinu může liberecký páternoster přepravit z jednoho nástupního místa až 480 lidí.

Foto Liberecký kraj | Zdroj Liberec-reichenberg.net

Štítky Liberecký kraj, výstava, mrakodrap, krajský úřad, Liberec, Zdeněk Plesník, Karel Novotný, SIAL, Česko, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký "mrakodrap" oslaví kulaté výročí výstavou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.