Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výchovný ústav v Chrastavě měl porušovat práva dětí, chovanci s rozhodnutím nesouhlasí

Střihání vlasů za trest a přídavek jídla za odměnu. To jsou ve zkratce praktiky, které odhalila kontrola ve výchovném zařízení v Chrastavě. Její závěry jsou jasné, porušování práv dětí a neadekvátní systém jejich hodnocení. Pochybení jsou údajně tak závažná, že na jejich základě se rozhodla ředitelka Markéta Sochorová rezignovat.

„Zjištění jsou ve dvou rovinách. První je porušování elementárních práv dětí, kdy docházelo k omezování základních potřeb, jako třeba omezování stravy, kdy děti měly podle hodnocení přístup ke stravě. Některá si mohla přidat jídlo, některá ne,“ řekl po kontrole Patrik Matoušů, ředitel ústavu Klíčov, který se v polovině května zúčastnil kontroly společně s náměstkem ministryně školství pro vzdělávání Václavem Píclem. „V rámci hodnocení byly děti také stříhány, dětem byly uzamykány toalety vpodvečer, aby byl údajně lepší dohled. Klienti ústavu jsou v plném zaopatření, rodiče proto musí hradit danou částku zařízení. Jelikož jsou v náhradní péči, stát se stará o to, aby děti dostaly veškeré potřeby, které mají. To se tak nedělo a děti si ale musely hradit telefonáty nebo také praní osobního prádla.“ Podle něho v ústavu zcela chyběla práce etopedů a psychologů.

Kontrola odhalila, že v ústavu byl zaveden velmi složitý systém hodnocení, v němž výrazně převažovalo nebezpečí získání záporných bodů. Pobyty dětí mimo ústav byly vázány na hodnocení. Byl omezen kontakt s rodinou. Při negativním hodnocení byly dětem stříhány vlasy bez ohledu na jejich představu. Používaly se kolektivní tresty.

Bývalá ředitelka: Myslím, že kluci potřebují hranice

Bývalá ředitelka Sochorová sice odmítla, že by výrazně chybovala, důsledné dodržování pravidel ale nepopírá. Na svou pozici ředitelky rezignovala v úterý. "Myslím, že kluci potřebují hranice, potřebují pravidla a potřebují je důsledně dodržovat. Máme kategorii chlapců, kteří pravidla z rodiny neznají, žádná jim nebyla nastavena. Tím, že jsme důslední, tak si myslím, že s nimi máme dobré výsledky," řekla dnes novinářům Sochorová, která v ústavu pracovala 17 let, z toho šest let jako ředitelka. Výtky považuje za vytržené z kontextu.

Podle ní je systém hodnocení vyvážený a umožňuje chlapcům vylepšit si i záporné hodnocení. "Když chtějí, mají vůli, tak mohou hned s námi nastartovat na tu lepší dráhu," uvedla. Hodnocení si mohou vylepšit třeba tím, že se podílejí na vytváření mozaiky, která je v ústavu.

Za dnes už bývalou ředitelkou stojí také starosta Michael Canov (SLK). "Stojím za dlouholetou paní ředitelkou Markéhou Sochorovou. Po rezignaci ředitelky od včerejšího večera uteklo pět chovanců," dodal.

Když jsem dostal trest, tak oprávněně, říká chovanec

Za problémové nepovažuje hodnocení ani šestnáctiletý Michal, který je v ústavu dva roky kvůli krádežím, užívání drog a záškoláctví. "Režim je takový, jaký by měl být. Když jsem dostal trest, tak oprávněně," uvedl. Situaci považuje za zbytečně vyhrocenou. "Jsou to nesmysly, co se říkají," řekl.

Také Česká školní inspekce ale dospěla k závěru, že byl ve výchovném ústavu v Chrastavě porušen zákon. Kritizovala rovněž absenci psychologa a etopeda, tedy odborníka na práci s dětmi s poruchami chování, v tomto zařízení. "Výchovná činnost je spíše nahodilá a zaměřená především na řešení čím dál většího počtu výchovných problémů," uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Na základě soudního rozhodnutí je v tomto ústavu nyní umístěno 36 chlapců od 12 do 18 let. Jde o děti s vážnými poruchami chování, jako je záškoláctví, závislosti nebo trestná činnost. Jde o děti ze sociálně problémových rodin.

Dočasná ředitelka Soňa Cpinová by měla především napravit vztahy, aby se zklidnila situace a zlepšila atmosféra v ústavu. Očekává se, že změní používaný systém směrem k individuálnímu přístupu k dětem. "Je to člověk, který 35 let pracuje v těchto zařízeních, pracuje s ohroženými dětmi. Osmnáct let byla ředitelkou ústavu v Brně. Je známa tím, že je pro ni v prvním řadě zájem dítěte," řekl o ní Pícl. Bývalá ředitelka po rezignaci zůstává zaměstnankyní ústavu. "Bude záležet na ní, zda tam bude chtít nadále pracovat," doplnil náměstek.

Štítky právo, Chrastava, rodina, Tomáš Zatloukal, Michael Canov, Česká školní inspekce, Klíčov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Holčapek

Už se zapomnělo jak tam zavraždily vychovatelku.

Čtvrtek, 26. května 2016, 17:16Odpovědět

Výchovný ústav v Chrastavě měl porušovat práva dětí, chovanci s rozhodnutím nesouhlasí  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.