Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyúčtování energií - bude od 1. července 2016 přehlednější?

Máte problémy se vyznat v pravidelném vyúčtování energií? Od 1. července nabude účinnosti nová vyhláška Energetického regulačního úřadu upravující vyúčtování elektřiny, plynu, tepla a souvisejících služeb. Nově tak budou dodavatelé muset v některých případech zasílat spolu s vyúčtováním i přehled základních informací o spotřebě a platbách ve vyúčtovacím období.

Pokud pro vás současná podoba vyúčtování energií představuje neproniknutelnou změť čísel a údajů, nebojte se obrátit na svého dodavatele. „Energetický zákon ukládá dodavatelům povinnost veškeré údaje na vyúčtování uvádět v přehledné podobě a na požádání je zákazníkovi srozumitelně vysvětlit. Dodavatel také musí zajistit, aby se zákazník dostal i k údajům, které na svém vyúčtování nenajde, protože v minulosti požádal o zasílání tzv. zúženého vyúčtování. Přístup k údajům neuvedeným na zasílaném vyúčtování lze zajistit mnohdy zřízením internetového zákaznického účtu. Je také možné dodavatele požádat o zasílání vyúčtování v plném rozsahu,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Zúžené vyúčtování obsahuje zejména údaje o množství energie dodané do odběrného místa, o výši uhrazených plateb, o výši přeplatku či nedoplatku a o datu jejich splatnosti. Nelze z něj však zjistit například EAN kód identifikující odběrné místo, sjednaný produkt a distribuční sazbu nebo hodnotu proudového jističe před elektroměrem, tedy i údaje nutné pro porovnání nabídek různých dodavatelů, uvažuje-li zákazník o změně dodavatele.

Od 1. července musí všichni dodavatelé spolu s vyúčtováním zasílat zákazníkům přehled vyúčtování elektřiny nebo plynu, které obsahuje základní informace o spotřebě a platbách. Cílem je zpřehlednit vyúčtování a umožnit zákazníkům srovnat si výhodnost své smlouvy o dodávce energií s jinými produkty na trhu.

Bohužel však součástí přehledu ani jiných částí vyúčtování není informace o tom, kdy končí smlouva o dodávce energií, tedy zda je uzavřena na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou, datum ukončení smlouvy v případě, že je smlouva uzavřena na dobu určitou, a údaj o případném automatickém prodloužení smlouvy, ačkoli tyto informace Energetický regulační úřad původně navrhoval do vyúčtování zahrnout.

„Někteří dodavatelé ve svých připomínkám k návrhu vyhlášky namítali, že informace o trvání smlouvy nesouvisí s vyúčtováním a že nemusí být v době zaslání aktuální vzhledem k automatickému prodloužení smlouvy. Zákazníci však často nevědí, kdy jim jejich smlouva končí. Informace o trvání smlouvy jim někteří dodavatelé odmítají na jejich žádost sdělit navzdory zákonu. Bylo by tedy praktické, kdyby tyto informace zákazník získal prostřednictvím vyúčtování,“ komentuje situaci na energetickém trhu Zelený.

Tisková zpráva

Štítky energie, platba, Energetický regulační úřad, DTest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyúčtování energií - bude od 1. července 2016 přehlednější?  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.