Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ANKETA: Na severu Čech přibývá nekuřáckých restaurací. Vyhledáváte je?

Kuřáci versus nekuřáci. Věčné téma všech restauratérů. Podle posledních čísel přibývá, a to doslova raketovým tempem, nekuřáckých restaurací. Zatímco v roce 2008 jich podle dostupných čísel bylo v celém Libereckém kraji sotva 70, dnes jich je více než trojnásobek. Například gastronomický průvodce a rezervační portál Restu.cz má v Libereckém kraji aktuálně v nabídce bezmála 780 restaurací, z toho 220 je nekuřáckých a přibývají další. Jen zhruba čtyři desítky restaurací registrovaných na portálu jsou čistě kuřáckých.

Dlouholeté zkušenosti má se zákazem kouření ve svých restauracích a hotelech Lukáš Pytloun, na nedostatek zákazníků si nestěžuje. "Sám jsem nekuřák a nechtěl jsem chodit do zakouřených prostor, do zakouřené restaurace nejdu, ani když tam mám schůzku," řekl majitel hotelového řetězce, který první nekuřáckou restauraci otevřel v Liberci už v roce 2007. Dnes vlastní pět hotelů a penzionů v Liberci a další v Harrachově. Všechny jsou nekuřácké, pouze jeden hotel v Liberci má oddělenou restauraci pro kuřáky. "Kouří se tam ale až od 15:00," poznamenal Pytloun.

Kouření na pokoji? Zaplatíte navíc až 2 tisíce korun

I když bylo otevření nekuřácké restaurace před devíti lety riskantní, Pytloun nikdy nelitoval. Dnes už si podle něj klienti zvykli a stále jich přibývá. "Je to trend, navíc číšníci si neničí plíce, neničí si zdraví, nemáme ve většině podniků ani kuřárny, kdo si chce zakouřit, musí ven," řekl. Třeba v nedávno rekonstruovaném čtyřhvězdičkovém hotelu Imperial mohou hosté kouřit na balkonech, kde jsou popelníky. "Pokud někdo kouří v pokoji, musí počítat s tím, že zaplatí navíc 1500 až 2000 korun, protože celý pokoj se pak musí kompletně umýt a vyčistit," doplnil Pytloun.

Čerstvou zkušenost se zákazem kouření má Oto Novák, který už čtvrt století provozuje oblíbenou restauraci Porta Café nedaleko liberecké radnice. Přestože sám 12 let nekouří, s úplným zákazem ve svém podniku dlouho váhal. Kouřit se tam nesmí od začátku letošního roku. "První měsíc, dva byl sice asi dvacetiprocentní pokles, spousta lidí šla na kafe a cigaretu jinam, stál jsem si ale na svém a myslím, že jsme na tom vydělali. Měl jsem to udělat už dávno," řekl Novák. Nekuřácká restaurace podle něj přilákala nové zákazníky a tak neprodělal. Hlavně těm mladším podle něj nevadí ani to, že s cigaretou musejí na ulici.

V tuzemsku kouří třetina dospělých

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko patří k těm benevolentnějším - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musí být označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. S úplným zákazem kouření počítá vládní návrh zákona, který půjde v úterý v Poslanecké sněmovně do druhého čtení. Někteří poslanci ho ale chtějí zmírnit. Podle odborníků v Česku kouří zhruba třetina dospělých.

Ne každá restaurace může být ale podle Nováka nekuřácká, záleží na poloze, vzhledu, typu restaurace i klientele. Novák si myslí, že by mělo být na majiteli, zda bude jeho restaurace pro kuřáky či nekuřáky. "Hosté ať si vyberou, kam půjdou," poznamenal. Je přesvědčen o tom, že obyčejné pivnice v okrajových částech měst nebo na venkově může úplný zákaz kouření zlikvidovat.

Naopak Pytloun je pro zpřísnění zákona a plošný zákaz kouření ve všech restauracích. "Líbí se mi třeba v Anglii, že můžu jít do jakékoliv restaurace, nikde se nekouří," poznamenal. I někteří kuřáci přiznávají, že mají raději nekuřácké restaurace. "Když musím ven, kouřím nohem míň," řekl jeden z nich.

Vyhledáváte nekuřácké restaurace?

Celkem hlasovalo259 čtenářů

Štítky restaurace, Česko, Lukáš Pytloun, Liberecký kraj, zákaz kouření, hotel, Liberec, Poslanecká sněmovna ČR, Anglie, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Na severu Čech přibývá nekuřáckých restaurací. Vyhledáváte je?  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.