Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O kolik nás vyjde život v Libereckém kraji v roce 2017 dráž?

Život v Libereckém kraji v příštím roce příliš nezdraží. Jako každý rok jde nahoru cena vody, třeba v Jablonci nad Nisou nebo Novém Boru zaplatí obyvatelé víc za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Na řadě míst naopak lidé ušetří za teplo a teplou vodu, zejména díky klesajícím cenám plynu. V Jablonci pomohla snížit náklady na teplo i dokončená revitalizace zastaralé teplárenské sítě. Podle průzkumu nepočítají radnice ani se zdražováním nájemného v městských bytech nebo zvýšením daně z nemovitosti.

Nejvýrazněji zdraží voda na Frýdlantsku

Tamní odběratelé zaplatí v příštím roce za metr krychlový včetně DPH 102,97 korun, to je o pět procent víc než letos. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to znamená za rok zaplatit na vodném a stočném zhruba o 630 korun víc než letos. Připlatí si ale i obyvatelé zásobovaní Severočeskou vodárenskou společností (SVS). Cenu však firma zvýšila jen o 30 haléřů, za krychlový metr tak domácnosti v příštím roce zaplatí 98,30 korun. Nahoru půjde cena vody i na sousedním Semilsku, o kolik, ale bude jasné až příští týden.

O pětinu více zaplatí v příštím roce také například domácnosti v Novém Boru na Českolipsku za svoz a likvidaci odpadu. Zastupitelé se rozhodli po deseti letech poplatek zvýšit na 600 korun, aby snížili objem peněz, které musí na odpad doplácet radnice. Stejné důvody vedly po šesti letech ke zdražení i v Jablonci nad Nisou. "Letos jsme dopláceli deset milionů, a pokud by nedošlo ke zvýšení cen pro občany, byl by podíl města na nákladech za odpad v příštím roce 13 milionů," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). V Jablonci nemají paušál, lidé platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden zaplatí příští rok domácnost 2788 Kč, to je o 205 korun víc než letos.

Úspora za teplo a teplou vodu v Jablonci

Obyvatelé Jablonce napojení na centrální teplo naopak výrazně ušetří za teplo a teplou vodu. Ve městě totiž na podzim dokončila Jablonecká energetická úpravy teplárenské sítě za 232 milionů korun. Letos platili odběratelé napojení na nové plynové kotelny 620 až 650 korun za gigajoule. "Pro příští rok by měly ceny klesnout zhruba na 510 až 580 korun, nový ceník bude až před Vánoci," řekl Vele. U dlouhodobých smluv se podle něj cena za teplo dostává dokonce pod 500 korun za gigajoule.

Zhruba o čtyři procenta klesnou ceny centrálně dodávaného tepla z Teplárny Liberec a Českolipské teplárenské ze skupiny MVV. Cena tepla ve stotisícovém Liberci klesne příští rok z 699 na 673 korun za gigajoule pro zákazníky, kteří uzavřeli pětiletou smlouvu.

Domácnosti v České lípě zaplatí v příštím roce za gigajoule zhruba 680 korun, o 32 korun méně než letos. Třeba nájemníci 1600 bytů společnosti CPI Byty v České Lípě ušetří ale ještě výrazněji. Cena jim klesne o více než čtvrtinu na 464 korun za gigajoule. Teplo ale zlevní například i v Turnově a dalších městech.

Štítky teplo, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, teplá voda, Nový Bor, odpad, Miloš Vele, Severočeská vodárenská společnost, Frýdlantsko, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O kolik nás vyjde život v Libereckém kraji v roce 2017 dráž?  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.