Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V roce 2017 si plánuje dát předsevzetí jen třetina lidí, převažují zdravotní cíle

Zbývají hodiny do konce roku 2016 a to je tradičně čas plánování novoročních předsevzetí. Zdali chtějí Češi v novém roce přestat kouřit, zhubnout či mít více peněz, tomu se věnoval průzkum, který si nechala zpracovat síť výživových poraden Naturhouse. Šetření provedla v první polovině prosince renomovaná agentura STEM/MARK, která oslovila 500 respondentů.

Novoroční předsevzetí si podle průzkumu někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných jej považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných ho však dodrží. Nejdéle vydrží ty spojené s rodinou, nejrychleji pak lidé vzdávají přestat kouřit. Ženy svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních pár dní. Předsevzetí se obvykle týkají zdravějšího zdravotního stylu – převažuje touha začít hubnout a jíst zdravěji, to jsou rovněž nejčastější předsevzetí roku 2017, ovšem oproti minulým rokům si letos předsevzetí plánuje dát pouze necelá třetina dotázaných. I v letošním roce ho plánují hlavně mladí do 29 let (20 %).

Proč lidé často předsevzetí nedodrží, alespoň ty týkající se zdravotního stylu? „Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že lidé to neberou moc vážně. Je to už stereotyp. Důležité je mít silnou motivaci. Člověk by si neměl dávat nereálné cíle, např. zhubnu 10 kg za měsíc,“ míní Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse s tím, že pomoci s motivací může třeba rodina a přátele.

Jak to bude v 2017? Lidé plánují svá předsevzetí vztahovat ke zdravému životnímu stylu

Mezi jednotlivými pohlavími ani věkovými kategoriemi nejsou téměř žádné signifikantní rozdíly – zdravější životní styl prostě i v roce 2017 plánují všichni.

Ženy chtějí v roce 2017 více začít hubnout (57 %), muži častěji plánují omezit pití kávy (11 %). Třetina vysokoškolsky vzdělaných plánuje najít rovnováhu mezi prací a volným časem. 4 z 10 vyučených touží vydělat více peněz.

Začít hubnout plánuje v roce 2017 46 % z těch, kteří si předsevzetí dávají, 44 % chce zdravě jíst, 41 % pak více sportovat. I letos tak předsevzetí kopírují s menšími odchylkami ty obecně zažité.

Novoroční předsevzetí bývají obecně zaměřená na nápravu životního stylu

Především ženy často chtějí začít hubnout (74 %), zdravě jíst (62 %) a lépe dodržovat pitný režim (36 %). Muži se častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Mladí do 29 let plánují lépe dodržovat pitný režim (39 %), naučit se cizí jazyk (30 %) a více spát (23 %). Lidé mezi 30–44 lety se chtějí více věnovat rodině (22 %).

Začít hubnout je nejčastější předsevzetí mezi dotázanými obecně (61 %), následuje zdravé stravování (53 %) a častější sportování (47 %).

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky rodina, Štěpánka Štěpánová, peníze, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V roce 2017 si plánuje dát předsevzetí jen třetina lidí, převažují zdravotní cíle  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.