Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Deset let poté: Po orkánu Kyrill v Libereckém kraji už mnoho stop nezůstalo

Orkán Kyrill napáchal před deseti lety v Libereckém kraji největší škody v lesích, kde mu padly za oběť tisíce stromů. Katastrofou byl pro park zámku Sychrov na Liberecku, kde mu padla za oběť dobrá stovka stromů včetně řady unikátů. Paradoxně ale odstartoval obnovu parku a jeho revitalizaci, řekl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. Celkově dosáhly škody v kraji tehdy zhruba 320 milionů korun, z toho 90 procent bylo v lesích. Mnoho stop po orkánu však nezůstalo, postupně zarůstají.

Na objektech ve správě Národního památkového ústavu napáchal orkán škody za 22 milionů korun. Poškozeny byly parky na Bezdězu, Grabštejně, Frýdlantu či Hrubém Rohozci. Na hospodářském dvoře zámku v Zákupech se zřítil štít a část střechy a probořil se i kazetový strop. Největší škody byly ale v parku na Sychrově. Zřejmě nejcennější obětí orkánu Kyrill byl buk dubolistý, zvláštní kříženec vyšlechtěný v polovině 19. století. "Když se v 70. letech minulého století dělalo dendrologické ohodnocení parku, tak byl ohodnocený na 19 milionů korun," poznamenal Kadlec.

Nejvíc postižena byla severovýchodní část zahrad, kde to podle Kadlece působilo dojmem apokalypsy. "Když jsem viděl, co se tam dělo, tak mi z toho bylo do breku. Byla tam spousta stromů, které jsme měli já nebo moje děti, které tady od malička vyrůstaly, oblíbené," popsal své tehdejší pocity sychrovský kastelán. Nádherné více než stopadesátileté stromy se za jedinou noc proměnily v hromady rozlámaného dříví. S odstupem času ale Kadlec přiznává, že parku vichřice v mnohém i prospěla.

"Když jsme se zahradníky procházeli ty stromy, které byly vyvrácené či rozlámané, tak se vlastně ukázalo, že Kyrill za nás odvedl tu ošklivou práci, že to byl velký zdravotní řez sychrovským parkem," řekl Kadlec. Po druhé světové válce se podle něj parkům nevěnovala velká pozornost, občas se prořezaly nějaké nálety, ale průběžné ošetřování či masivní dosadby se nedělaly. "Ukázalo, se, že byť stromy zvenku vypadaly zdravé, tak byly v řadě případů silně prohnilé a napadené škůdci," popsal stav stromů kastelán. Dříve či později by je tak zahradníci stejně museli pokácet. Kyrill tak odstartoval obnovu parku, která pokračuje dodnes.

Největší škody napáchal v lednu 2007 orkán Kyrill v lesích. V celé republice mu padlo za oběť 8,84 milionu metrů krychlových dřeva. Jen v Libereckém kraji vyčíslily Lesy ČR škody na dříví na 50 milionů korun. "Vznikly ale i škody, které vyčíslit nelze - třeba porušení stability až rozvrácení lesních porostů, které se staly náchylnější pro různé škůdce," řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Vytěžit se podle ní muselo jen v Libereckém kraji zhruba 220 tisíc metrů krychlových poškozeného dřeva, což představovalo v roce 2007 přes 80 procent těžby v kraji. "Největší škody byly způsobeny na Českolipsku, Ještědském hřebeni a Jablonecku," dodala. Dnes už by ale návštěvník hledal v lese poškozená místa jen s obtížemi, lesníci je osázeli novými stromy, menší plochy postupně zarostly samy.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, strom, les, Sychrov, Národní památkový ústav, Lesy České republiky, druhá světová válka, Bezděz, Frýdlant, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset let poté: Po orkánu Kyrill v Libereckém kraji už mnoho stop nezůstalo  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.