Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prožitek, který vám nikdo nevezme, říká o cestování ředitelka Cestovatelského festivalu

Setkání s cestovateli a cestovatelkami, kteří se vydávali za poznáním do různých koutů světa, nabízí Cestovatelský festival v Liberci, a to už o tomto víkendu 8. – 9. dubna v pavlovickém Koloseu. V městě pod Ještědem se festival koná úplně poprvé a za jeho zrozením stojí sympatická a kreativní dáma a ředitelka festivalu Simona Svobodová.

Do nabitého programu přednáškami a promítáním z cest, workshopy s praktickými radami pro cestovatele i programem pro děti pozvala také známé osobnosti. O cestách po Guinei a setkání s kanibaly popovídá Jakub Vágner a o zážitky z cestování na motorkách po Jižní Americe a Gruzii se podělí Pavel Liška a Honza Revai.

Jak se zrodila myšlenka uspořádat cestovatelský festival?

Cestování mě zajímá odjakživa. Ale impuls vzešel v momentě, kdy jsem sledovala díly Cestománie.

Obdivuji odvahu cestovatelů, že se vydají na daleké cesty, které jsou mnohdy velmi nebezpečné a dokumentují svoje zážitky a poznání pro nás ostatní. Když se ke mně dostala možnost uspořádat první Cestovatelský festival v Liberci, přivítala jsem ji s nadšením, lidé se budou moci setkat osobně s cestovateli, které vídáme na obrazovkách nebo o nich pouze čteme.

Některé cestovatelské festivaly bývají tematicky zaměřené. Máte nějaké stěžejní téma festivalu?

Záměrně jsem nechtěla festival směřovat tematicky, ale naopak dát prostor pro všechny možnosti cestování, ať s batohem, na kole, na motorkách nebo pěšky. Návštěvníci na festivalu najdou široké spektrum týkající se cestování, a to je hlavním účelem celého programu.

Zmínila jste program, na co mohou konkrétně návštěvníci těšit?

Kromě cestovatelů a jejich poutavých příběhů například z Himalájí, Tibetu, Guatemaly, Mongolska a dalších, nabízíme návštěvním zajímavé workshopy. Ty jsou zaměřené na tipy a rady na cestu, jak si například zabalit do určitých zemí, co by si měli s sebou vzít, tipy, jak levně cestovat. Pozvali jsme také záchranáře ze Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, kteří zájemce seznámí s první pomocí na cestách, co dělat v případě alergických reakcí, přehřátí, bezvědomí a tak podobně.

Návštěvníci zde najdou i prodejní stánky s knihami o cestování, sportovním oblečením na cesty a dárkovými předměty s vůní dalekých krajů.

Na festivalu nezapomínáte ani na rodiny s dětmi…

Pro děti bude připraven doprovodný program v podobě divadla, malování na obličej, otevřen bude i dětský park, který budou děti v případě hezkého počasí moci využít. V areálu Kolosea pro vás budou otevřené bary s občerstvením a jídelna, kde si budete moci zakoupit teplé jídlo z festivalového meníčka.

Na festival jste pozvala i známe osobnosti, jako Jakuba Vágnera, Pavla Lišku a další…

Pavel Liška je moje srdcová záležitost a velice si ho jako herce a člověka vážím. Jsem moc ráda, že se podařila spolupráce a že pan Liška se zúčastní i přes své aktuální rodičovské povinnosti.

K cestování máte velmi blízko vy sama, prozradila byste nějaký zážitek z vlastního cestování?

Z těch vzdálenějších zemí jsem navštívila například Thajsko a Mexiko. A právě v Mexiku jsem měla doslova spirituální zážitek, když jsem vystoupila na mayskou pyramidu Chichén Itzá na poloostrově Yucatán. V Dominikánské republice jsem navštívila šamanku Luisu Marii, která se mnou prošla očistný rituál. To bylo velmi silné.

Jaká bude vaše další cesta?

Můj sen je jednou navštívit Austrálii, procestovat ji a navštívit Aborigince.

Co podle vás cestování lidem přináší?

Svobodu, prožitek, který vám nikdo nevezme. Při cestách pochopíte hodně věcí, když poznáte zemi, kulturu a místní obyvatele v jejich prostředí. To vám dá do života hodně moc, zkušenost a například i nové úhly pohledu.

Po skočení první ročníku festivalu se už rozeběhnou přípravy na druhý ročník. Co chystáte?

Další ročník bude také zaměřen všeobecně, aby byl zajímavý pro všechny druhy cestovatelů. Je tolik zajímavých míst a lidí, kteří cestují, fotí, píši reportáže a své blogy, stejně tak jako témat o cestování. Chtěli bychom jejich prožitky a zkušenosti sdílet a zpřístupnit je co největšímu počtu zájemců. 

www.cestovatelsky-festival.cz

Štítky festival, cestování, cestovatel, Pavel Liška, Liberec, Koloseum, Jakub Vágner, Ještěd, Mexiko, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prožitek, který vám nikdo nevezme, říká o cestování ředitelka Cestovatelského festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.