Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jožo Ráž před koncertem v Liberci: Dokud chodí mladí, má smysl, abychom hráli

Deset naložených kamionů, 3 pódia, multimediální scéna, přes sto metrů čtverečních projekčních ploch a 160 techniků, kteří budou každý večer všechno stavět. Tak bude vypadat zítra liberecká zastávka turné nejpopulárnější slovenské kapely Elán v Home Credit Aréně.

Hudebníci kromě největších hitů a připomínky 30. výročí od vydání nejúspěšnějšího alba Hodina slovenčiny představí i čerstvě vydané remasterované poslední studiové album Živých nás nedostanú, doplněné o záznam dva roky starého koncertu z Bratislavy. Kolekci na CD doplňuje absolutní novinka, skladba Z tričiek zúri Che Guevara. Zároveň bude možné aktuální album koupit i na vinylu. „Hlavní myšlenka turné je, že náš svět se sice nevyvíjí dobře, ale kdo vydrží s Elánem, ten přežije,“ říká zpěvák a baskytarista Jožo Ráž.

Koncert je oslavou 30 let od vydání Hodiny slovenčiny. Bude to průřez tvorbou, nebo se zaměříte výhradně na písničky z této desky?

Vašo Patejdl: To by byl krátký koncert! Turné se jmenuje Živých nás nedostanú podle naší poslední desky. A nemohou na něm nezaznít naše největší hity i z jiných desek. Ale z Hodiny slovenčiny zazní většina písniček. A jako bonus bude i písnička Zvláštný smutok víťazou, kterou jsme naživo ještě nikdy nehráli.

Těšíte se?

Vašo Patejdl: Určitě. Elán zase až tak často nekoncertuje, protože jsme si zvolili taktiku – raději méně vystoupení pro větší počet lidí než víc vystoupení pro menší počet posluchačů. Takže živé hraní je pro nás vždycky svátek.

V Liberci jste koncert v hale neměli velmi dlouho. Jak jste jej vybrali do seznamu vašich osmi halových zastávek?

Ján Baláž: Zdejší sál splňoval požadavky výpravy, která s námi putuje. Scénu bude stavět 160 lidí vždy 24 hodin, pojede deset naložených kamionů a diváci uvidí přes 160 m2 projekčních ploch, špičkových ledkových světel.

Jožo Ráž: Bude tam spousta obrazovek a všechno možné, co je dnes ve světě pro takové šňůry na nejvyšší úrovni k dispozici - je to zkrátka trochu megalomanské.

Jaká je věková skladba vašeho publika? Koho vidíte v prvních řadách?

Jožo Ráž: Na naše koncerty chodí všichni od starců po malé děti a naštěstí i mladí lidé, kteří jsou plní energie. A to je to podstatné: dokud chodí mladí, má smysl, abychom hráli.

Elánu je 48 let – málokteré kapele se podaří tak dlouho vydržet. Máte univerzální návod na to, jak toho docílit?

Vašo Patejdl: Nemám, můžu jen přemýšlet, proč a jak je to možné. Zřejmě je to dáno tím, že jsme dost moudří na to, abychom pochopili, že jedině spolu můžeme něčeho dosáhnout, že nemá smysl se prosazovat na úkor ostatních. To je ta demokracie v praxi, že se na věcech dohodneme, hlasujeme a vybíráme to, co je důležité pro kapelu, ne pro jednotlivce. Další věc je, že se našim fanouškům snažíme nabídnout to nejlepší, co umíme. Nemůžeme odfláknout ani jednu desku, ani jeden koncert, protože by se nám to vymstilo. Je v tom určitý moment pravdy, snažení a opravdu urputného elánu, aby všechno fungovalo, jak má. Jednoduše se nemůžeme vzdát a „živých nás nedostanú“.

Co plánujete po tomto Vašem turné?  

Ján Baláž: Po turné budeme mít znovu tvořivé období, protože příští rok máme v plánu vydat nové profilové CD-čko. Takže se zavřeme do svých studií a pojedeme toto.  

Vašo Patejdl: Já se také po turné zavřu do ložnice a budu spát…    

Koncert v Liberci začíná dnes v 18:00. Vstupenky lze kupovat nejen v předprodeji, ale také na místě. Samotný Elán vystoupí kolem osmé hodiny večerní a podle promotéra bude hrát zhruba dvě hodiny. Budou to opravdu největší hity, kterých bude 24-28.

Štítky koncert, Jožo Ráž, hudební skupina, turné, Liberec, Václav Patejdl, Home Credit, Che Guevara, Ján Baláž, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jožo Ráž před koncertem v Liberci: Dokud chodí mladí, má smysl, abychom hráli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.