Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Semilech chtějí vybudovat nové zázemí městského stadionu

V Semilech chtějí vybudovat nové zázemí městského stadionu, to současné je už léta zchátralé a potřebám nevyhovuje. Výstavbu nové budovy se šatnami, sociálním zázemím pro sportovce a návštěvníky či s občerstvením připravuje radnice už několik let. Na projekt za 22 milionů korun chce město žádat dotaci z programu ministerstva školství, podat ji musí do poloviny srpna.

Radnice už na nákladný projekt dotaci žádala, ale neuspěla. "Z 1206 podaných žádostí byla dotace přiznána 50 žadatelům," řekla starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). V květnu ale tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) program zrušila kvůli podezření ze zneužití. Na konci června ho ministerstvo vypsalo znovu. V původní výzvě se rozdělovalo 438 milionů, teď je k dispozici jedna miliarda ve dvou programech. Aby mohly Semily podat žádost znovu, muselo ji na mimořádném jednání schválit městské zastupitelstvo.

"Změnily se podmínky, obec má možnost získat až 60 procent uznatelných nákladů, v původní výzvě bylo 50 procent," řekla Mlejnková. Nově obec nesmí předmět dotace na dobu udržitelnosti, což je deset let, pronajmout ke komerčním účelů. Restauraci v objektu tak nebude možné pronajmout a o její provoz se postará městská organizace Sportovní centrum Semily. Nová je také podmínka, že musí být podpořený objekt minimálně z 20 procent přístupný široké veřejnosti. "Pokud s žádostí neuspějeme, bude nutné investovat do oprav budovy," řekla starostka. Ty nejnutnější se odhadují na 1,4 milionu korun.

Zázemí městského stadionu je v nevyhovujícím stavu už léta, výstavbu nové budovy připravuje radnice několik let, na podobu budovy vypsala v roce 2013 architektonickou soutěž. Autorem návrhu, který by se měl realizovat, je Tomáš Kalhous. Záměr počítá s výstavbou dlouhé dvoupodlažní budovy. Montovaný železobetonový skelet má mít průsvitnou fasádu z polykarbonátu. Výstavba přijde podle odhadů na 22 milionů korun z toho zhruba devět milionů by mělo zaplatit město. Suma zahrnuje i 1,6 milionu korun potřebných na demolici současné budovy.

Autoři | Foto Semily.cz

Štítky Semily, sportoviště, stadion, dotace, Lena Mlejnková, Kateřina Valachová, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech chtějí vybudovat nové zázemí městského stadionu  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.