Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do Rio de Janeira míří také olympionici z Libereckého kraje. Víte, kdo se v Brazílii představí?

Už jen několik málo dní zbývá do zahájení sportovního vrcholu letošního roku – letních olympijských her v brazilském Rio de Janeiru. Do Jižní Ameriky se vypraví reprezentovat Českou republiku 106 sportovců a mezi nimi nebudou chybět ani zástupci ze severu Čech.

První srpnový pátek se zraky nás všech upřou do Brazílie, kde slavnostním ceremoniálem začnou 31. letní olympijské hry. Neoficiálně už ale vše začne o dva dny dříve, kdy se rozehrají zápasy fotbalového turnaje. V plném proudu pak bude událost od soboty.

Z Libereckého kraje vyrazí do Ria pět sportovců. Pěsti můžete držet zkušeným harcovnicím Zuzaně Hejnové a Barboře Špotákové, které doplní mladičký Adam Sebastian Helcelet. Chybět nebude ani kladivář Lukáš Melich a rodačka z Liberce Lubuše Jahodová.

Zuzana Hejnová (400 m překáž., štafeta 4x400 m)

Mezi světovou překážkářskou špičku se Hejnová zařadila díky sedmé příčce z OH 2008 v Pekingu, na první velkou individuální medaili mezi dospělými si musela počkat ještě další čtyři roky. Několikrát totiž nepotvrdila roli jedné z adeptek na cenný kov, smůlu prolomila až na hrách v Londýně, kde nestačila jen na Rusku Anťuchovou a Američanku Demusovou a výkonem na hranici vlastního národního maxima si doběhla pro bronz. Postarala se tak o první českou běžeckou medaili z OH od stříbra Jarmily Kratochvílové v Moskvě 1980.

Rodačka z Liberce začínala se závodní atletikou v roce 1998, o pět let později získala zlato na mistrovství světa do 17 let, je i juniorskou šampionkou Evropy. Po OH v Londýně Zuzka odešla z tréninkové skupiny Rychlý holky v USK Praha do Dukly a změna jí šla k duhu. V následující sezoně neokusila na dráze hořkost porážky a vedle titulu mistryně světa z Moskvy si zajistila i celkový triumf v prestižní Diamantové lize, což jí vyneslo prvenství v anketách o nejlepšího domácího sportovce i evropskou atletku roku 2013.

Adam Sebastian Helcelet (víceboj)

Je prapotomkem Jana Evangelisty Helceleta, národního buditele z 19. století a zakladatele brněnského Sokola. Pod vedením vícebojařské legendy Tomáše Dvořáka se na mezinárodní scéně poprvé představil v roce 2009 při juniorském mistrovství Evropy. Na evropském šampionátu do 22 let v roce 2011 skončil čtvrtý. Na seniorském halovém MS v roce 2012 se umístil pátý a ve stejném roce překonal na závodě v Kladně poprvé hranici 8 tisíc bodů.

První velkou medaili získal Helcelet v roce 2012 na mistrovství světa do 22 let, odkud si odvezl bronz za výkon 8 252 bodů. Od roku 2013 se potýká se zdravotními problémy, které se odrážejí i na atletických výkonech.

Na halovém mistrovství Evropy 2015 v Praze přesto dokázal vybojovat páté místo. Na mistrovství světa v Pekingu v roce 2015 se umístil na 11. místě.

Lukáš Melich (hod kladivem)

Svého zatím nejlepšího výkonu dosáhl Lukáš Melich na Vrhačském mítinku v Lovosicích, kde hodem 79,44 m se kvalifikoval na OH v Londýně 2012 a vybojoval zde 6. místo. Těsně pod stupněm vítězů, na 4. místě skončil v roce 2003 na univerziádě v Tegu. Reprezentoval i na několika MS a ME. Účastnil se i OH v Pekingu, kde na svých prvních Hrách skončil na 27. místě.

Barbora Špotáková (hod oštěpem)

Jedna z nejlepších oštěpařek všech dob je dvojnásobnou olympijskou vítězkou, mistryní světa i Evropy a držitelkou světového rekordu.

Jako noc a den se od sebe liší Špotákové dvě olympijská prvenství. V Pekingu 2008 se do čela dostala až v samém závěru, když posledním pokusem přehodila hranici 71 metrů a odsunula z prvního místa dlouho vedoucí Rusku Abakumovovou. Záběry její šokované tváře a následného výbuchu radosti pak obletěly celý svět. O čtyři roky později v Londýně česká favoritka vedla hned od úvodního hodu, k obhajobě by jí stačil kterýkoli ze čtyř platných pokusů. Stříbrná Němka Obergföllová za ní nakonec zaostala o více než čtyři metry.

Bára s atletikou začínala v rodném Jablonci nad Nisou. Nejprve se věnovala sedmiboji, později se na radu Jana Železného začala specializovat na oštěp. Na prvních třech velkých akcích včetně olympijských her v Aténách neprošla sítem kvalifikace. Svou první medaili vybojovala na ME 2006 v Göteborgu, kde skončila druhá. Od té doby se z vrcholného podniku nikdy nevrátila s prázdnou.

V roce 2007 se v Ósace stala mistryní světa, v následující sezoně překonala ve Stuttgartu výkonem 72,28 metrů světový rekord. I přes řadu dalších úspěchů se po 11 letech rozhodla ukončit spolupráci s trenérem Rudolfem Černým a přešla do skupiny Jana Železného. V říjnu 2012 vyznamenal Špotákovou prezident Václav Klaus Medailí Za zásluhy, nedlouho poté přerušila dvojnásobná vítězka ankety Sportovec roku kvůli těhotenství kariéru. Návrat po mateřské pauze zvládla na výbornou.

Libuše Jahodová (sporotvní střelba)

Já a sport? To dříve nikdy nešlo dohromady, směje se mladá rodačka z Liberce. Se střelbou na skeet, tedy asfaltové holuby, začala až ve čtrnácti letech a dnes je ve své disciplíně českou ženskou jedničkou.

Ve sbírce má mimo jiné bronz z Akademického mistrovství světa a zlatou medaili z Letní světové univerziády 2015 v Koreji.

Foto Josef Dvořák

Štítky Rio de Janeiro, Brazílie, Liberecký kraj, Česko, olympijské hry, Letní olympijské hry, Barbora Špotáková, Zuzana Hejnová, Jižní Amerika, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Rio de Janeira míří také olympionici z Libereckého kraje. Víte, kdo se v Brazílii představí?  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.