Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Policie zasahuje v sídle Fotbalové asociace České republiky kvůli dotacím, zadržela i Peltu

V sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově zasahuje policie, která zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovatelé prohledávají kanceláře v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že tři osoby a jedna firma byly obviněny ze zneužití pravomocí.

Pelta je v budově asociace v doprovodu svého advokáta Bronislava Šeráka. "Pan předseda je v budově, probíhá šetření. Je po boku pana Šeráka. V tuhle chvíli další informace nemáme," řekl novinářům mluvčí FAČR Michal Jurman.

Podle serveru Aktuálně, jenž o akci informoval jako první, policie odvezla k výslechu i náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která má na starosti právě sport. Policisté jsou také v sídle ministerstva školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle jabloneckého klubu, který vlastní právě Pelta.

"Můžu sdělit, že Policie České republiky je na ministerstvu školství. Poskytujeme jí veškerou součinnost," řekla mluvčí úřadu Jarmila Balážová. O tom, že by vyšetřovatelé odvedli Kratochvílovou, však informace neměla.

Server iSport.cz uvedl, že policisté zasahovali také v České unii sportu, která to však popřela. "Na ČUS se nic neděje. Nikdo tady nezasahoval a je tu klid. ČUS s tím nemá nic společného," řekl mluvčí unie Vladimír Zemánek. "Pravděpodobně jde o investiční dotace, které se rozdělují podle nějakého klíče. A ČUS příjemcem takových investičních dotací není," dodal.

"Zatím se k celé věci vyjadřovat nemůžu, protože k tomu nemám vůbec žádné relevantní informace. Dozvídám se všechno z médií," řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Bradáčová v prohlášení uvedla, že v souvislosti s dotacemi ministerstva školství byli tři lidé a jedna firma obviněni ze zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

Sport od ministerstva dostává ročně dotaci kolem deseti miliard korun. Nejvíc peněz proudí právě do fotbalu, který si přijde na 526 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

Autoři | Foto David Sedlecký (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky dotace, Miroslav Pelta, policie, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Lenka Bradáčová, Fotbalová asociace České republiky, Strahov, Simona Kratochvílová, Michal Jurman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie zasahuje v sídle Fotbalové asociace České republiky kvůli dotacím, zadržela i Peltu  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.