Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohárová Evropo, vítej! Sýkora hattrickem vyřadil Larnaku a rozhodl odvetu play-off

Fotbalisté Slovanu si podruhé v řadě zahrají základní skupinu Evropské ligy! Hrdinou čtvrtečního večera se stal Jan Sýkora, který proti Larnace oslavil svou pozvánku do fotbalové reprezentace hattrickem. Larnaka si tak z Liberce odváží prohru 0:3.

Sen o postupu do základní skupiny začali liberečtí živit už v osmé minutě, kdy Jan Sýkora poprvé rozvlnil síť za zády brankáře Rubéna Miñi. Milan Baroš pronikl mezi dvěma obránci a krásně přihrál na nohu Sýkory, který z hranice malého vápna nekompromisně zakončil.

Čerstvý reprezentant si lepší večer, než ten čtvrteční, nemohl přát. Uteklo jen sedm minut od jeho prvního gólu a mohl se radovat znovu. Předešlou akci jako přes kopírák zopakoval Egon Vůch, který před bránou našel Sýkoru. Ten se nemýlil ani podruhé.

Asi nikdo by před zápasem netipoval, že liberečtí deklasují Larnaku třemi brankami do poločasové přestávky. Čtyři minuty před koncem prvního poločasu mohla gólová radost na stadionu U Nisy propuknout potřetí, kdy Sýkora zkompletoval svůj první hattrick v dresu Slovanu. Třetí branku přidal po dlouhém odkopu Dúbravky, když mu míč až k jeho nohám prodloužil Milan Baroš.

"Je to jeden z nejlepších dnů v mém životě, když se to spojí s tou nominací. Nakoplo mě to, jsem rád, že jsem nominaci dostal, ale soustředil jsem se na tenhle zápas. Jsem rád, že jsme ho zvládli a nad reprezentací budu přemýšlet až v pondělí. Může to vypadat jako sen, ale já vím, čím jsem si prošel, jak si za tím vším jdu. Je to oprávněné, co se děje. Je to odměna za všechno, co jsem fotbalu obětoval," shrnul šťastný Jan Sýkora.

Larnaka si během utkání vytvořila několik slibných šancí, v koncovce ale tápala a většina pokusů končila v rukavicích Martina Dúbravky. Zmar hostů dokonala neproměněná penalta Joana Tomase dvě minuty před koncem. Liberečtí tak k vítězství 1:0 na Kypru přidali výhru 3:0 na domácí půdě a podruhé v řadě si zahrají základní skupinu Evropské ligy. Kyperský vicemistr ve 3. předkole vyřadil Spartak Moskva a v dalších předkolech se mu podařilo přejít také přes severoirský Cliftonville a sanmarinské Folgore. Dveře do pohárové Evropy mu ale letos zůstanou zavřeny.

"Hráli jsme dobře, to viděl asi každý. Je ale neuvěřitelná věc, že vedeme 3:0 a kluci by si nechali utrhnout nohy, aby nedostali branku. Skákali do střel a dělali všechno, co mohli. To jsou ty krásné chvíle, pro které to děláme," doplnil asistent trenéra Jaroslav Köstl, který na usedl na lavičku místo trenéra Jindřicha Trpišovského. Ten musel sledovat utkání z tribuny. Trpišovský byl v úvodním utkání vykázán na tribunu kvůli incidentu s domácím hráčem, který vběhl až na libereckou střídačku a pak se po minimálním kontaktu s koučem teatrálně skácel na zem. Trpišovský do rozhodnutí disciplinární komise UEFA nesmí na lavičku a v odvetě ho zastoupili asistenti. 

"I když to tak nevypadá, Larnaka byla nejsilnější soupeř ze všech předkol letos a loni. Nechci ale už něco podobného zažít, že bych musel sledovat utkání z tribuny. Na lavičce můžete chodit, tady sedíte a nemůžete dělat nic. Pravdou je, že jsem měl ale z tribuny dobrý přehled o hře," doplnil Jindřich Trpišovský.

Trio soupeřů se liberečtí dozví při zítřejším losu. Liberec postoupil do skupiny evropského poháru počtvrté v historii a potřetí za poslední čtyři sezony. Za účast v základní části soutěže inkasuje v přepočtu 65 milionů korun, další peníze může vydělat, pokud bude bodovat.

FC Slovan Liberec - AEK Larnaka 3:0 (3:0)

Branky: 9., 15. a 41. Sýkora - . Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič. ŽK: 36. Bartošák, 51. Baroš, 87. Pokorný - 48. Tomás. ČK: 90. Murillo. Diváci: 7570

Sestavy: Liberec: Dúbravka – Coufal, Hovorka, Pokorný "C", Bartošák – Breite – Bartl (79. Navrátil), Folprecht, Sýkora, Vůch (89. Súkenník) – Baroš (83. Komličenko). Larnaka: Miňo – Mintikkis (46. Charalambides), Murillo "C", Mojsov, Charalambous (46. Acorán) – Boljević, Jorge – Tete (59. Englezou), Joan Tomás, Tričkovski – André Alves.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky AEK Larnaka, Evropa, FC Slovan Liberec, Jan Sýkora, Evropská liga UEFA, Milan Baroš, Jindřich Trpišovský, Martin Dúbravka, Egon Vůch, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohárová Evropo, vítej! Sýkora hattrickem vyřadil Larnaku a rozhodl odvetu play-off  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.