Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec se připravuje na příjezd až dvou tisíc řeckých fanoušků. Policie je chce mít pod kontrolou na Papíráku

Liberec se připravuje na příjezd až dvou tisíc řeckých fanoušků. Pod Ještěd přijedou podpořit PAOK Soluň, která se příští čtvrtek střetne v rámci Evropské ligy s libereckým Slovanem. Kvůli vysokému počtu fanoušků bude vytvořena bezpečná zóna na Papírovém náměstí, kde budou příznivci ze Soluně čekat až do utkání.

„Bude to také jediné místo, kde jim bude tolerováno pití alkoholu na veřejnosti. Účelem zóny je mít fanoušky pod kontrolou,“ řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková. Před samotným utkáním se pak fanoušci za doprovodu antikonfliktního týmu a policie přesunou na stadion. „Trasa, kudy budou fanoušci vedeni, bude včas oznámena. Zvažujeme, že by fanoušci z Řecka měli svůj vstup od Londýnské ulice, která je nyní uzavřena kvůli rekonstrukci mostu. Liberečtí fanoušci by pak na utkání přicházeli pouze ve směru od Pavlovic,“ dodala Suchánková.

Do Liberce by mělo fanoušky přivézt zhruba až 50 autobusů, pro které bude vyhrazeno stání ve Wintrově ulici, na třídě 1. máje a také v Sokolské ulici.

Na pohyb fanoušků budou dohlížet stovky policistů z Libereckého, Středočeského, Ústeckého a Pardubického kraje. „Připraven bude také antikonfliktní tým, tlumočníci do Řečtiny a společně s fanoušky přijedou také řečtí stewardi,“ doplnila mluvčí.

Otázkou stále zůstává, kolik fanoušků Soluně, která má příznivce po celé Evropě, do Liberce přijede. Vyčleněna je pro ně celá západní tribuna s kapacitou bezmála 3 tisíce osob. „Od Řeků jsme dostali požadavek na 2 tisíce vstupenek. Bylo tedy na nás, zda splníme povinnosti tím, že jim nabídneme 5 procent kapacity stadionu (pozn. red.: zhruba 500 míst) nebo splníme jejich požadavek a skutečně jim vyčleníme požadovaný počet míst, “ shrnul mluvčí Slovanu Lukáš Váňa a dodal: „Jelikož se už v loňské sezoně fanoušci hostí dostávali ke vstupenkám před liberecké příznivce, rozhodli jsme se pro splnění jejich požadavku. Díky tomu budeme mít všechny fanoušky pod kontrolou.“

Fanoušci řeckého PAOKu nejsou žádní svatoušci. Například za řádění příznivců klubu v řecké lize dostalo v roce 2011 vedení manšaftu pokutu 250 tisíc eur. Při nedávném derby s Aris Soluň naopak fanoušci vytrhali skoro dva tisíce sedadel na stadionu a při jiném utkání s AEK Atény zranili hostujícího brankáře světlicí. Právě kvůli tomu, aby se podobná situace nemohla opakovat, budou na stadionu připraveny osobní prohlídky třeba až do spodního prádla. „Na stadion se nedostane také nikdo v podnapilém stavu,“ doplnil Váňa.

Zvýšená bezpečnostní opatření provázela i předchozí zápasy Evropské ligy, které se v Liberci hrály. Utkání se obešla bez větších výtržností. Menší incidenty policie zaznamenala jen při loňském utkání s Hajdukem Split. Řešila dva přestupky a jeden neopatrný fanoušek Hajduku při pochodu na stadion vystřelenou světlicí zapálil fasádu domu. Oheň se ale podařilo rychle uhasit.

Foto Milada Dimoliosová

Štítky Liberec, policie, Soluň, PAOK FC, Papírové náměstí, a.s., Ještěd, Řecko, AEK Athény, Aris Soluň, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec se připravuje na příjezd až dvou tisíc řeckých fanoušků. Policie je chce mít pod kontrolou na Papíráku  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.