Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strašně si vážím toho, jakou jsme opět ušli cestu, říká před dnešním zápasem Derner

Obránce Lukáš Derner je tak trochu skrytou hvězdou hokejistů Liberce, kteří si opět po roce zahrají o mistrovský titul. Liberecký rodák a také odchovanec Bílých Tygrů nevyniká ofenzivními statistikami, přesto se třiatřicetiletý pracant zařadil spolehlivými výkony mezi základní stavební kameny obrany Severočechů.

Derner nevynechal ani jediný ze 14 duelů play off během loňské mistrovské jízdy a důvěru kouče Filipa Pešána si užívá i letos. "Strašně si toho vážím, že jsme ušli takovou cestu. Bylo to náročné, ale já i ostatní kluci jsme hrozně rádi, že jsme opět po roce ve finále. I kvůli lidem okolo, kteří se tady hokeji věnují. Už se těšíme, až to vypukne," řekl při setkání s novináři.

Přestože má v kariéře za sebou hostování v Mladé Boleslavi a v Plzni, stal se bek s třemi reprezentačními starty na kontě pevnou součástí týmu. "Jsem odchovanec, vyrůstal jsem tady... Jsem hrozně vděčný za to, že tu můžu pořád hrát a právě za Liberec, který je pro mě srdeční záležitostí, v extralize pořád nastupovat. Těší mě, že je o mě pořád zájem," řekl Derner.

Během dlouhodobého působení pod Ještědem zažil vzestupy i pády, ale zdá se, že minulá sezona byla pro Bílé Tygry po více stránkách zlomovým ročníkem a mohli by trvaleji zakotvit mezi tuzemskou špičkou. Zásadní změnou byl z Dernerova pohledu příchod Aleše Pařeze na pozici kondičního trenéra. Jeho filozofie kratších, ale o to intenzivnějších tréninků, přináší úspěchy.

"Nastavil nějakou svou vizi pro klub. Pro nás hráče to byla novinka, ale od začátku přípravy jsme věřili v to, co s námi dělá. A najednou se během sezony dostavily výsledky. Druhým důležitým faktorem byl samozřejmě Filip Pešán, který optimálně nastavil taktiku pro mužstvo. A výsledky jsou ty poslední dva roky vidět," pochvaloval si Derner.

Nezastírá, že když má tým výsledky, na jakékoliv změny se zvyká velmi dobře a snadno. "Je to příjemné, když jste rázem nahoře, zatímco předtím se tu hrála skupina o udržení a ještě předtím i baráž. Není to nic moc, když se mužstvu nedaří. V boji o titul jsou ty pocity samozřejmě jiné," porovval Derner.

Liberec je město, které sportem žije. "Už v semifinále se projevovalo, jak město žije hokejem. Po celém Liberci potkáváme lidi s vlaječkami, ta atmosféra čiší z celého Liberce. I sousedi a lidé okolo mi hlásí, jak drží palce a přejí nám jedině to nejlepší," uvedl Derner. Finálový soupeř Brno je na tom ale podobně. "Brno je rovněž hokejové město. Tam to žije odjakživa, co si tak pamatuju. Lidi tam jsou fanatici," smál se Derner.

Stejně jako všichni ostatní z kabiny musí i on čelit prosbám zájemců o vstupenky. "Je to v podstatě nepřetržité. Každý chce finále vidět a každý by chtěl lístek, ale nemohu bohužel všem vyhovět. Na koho lístek nevyjde, tak se musí holt dívat v televizi," prohlásil Derner.

Autoři | Foto Jiří Princ

Štítky Lukáš Derner, Bílí Tygři Liberec, hokej, Filip Pešán, HC Kometa Brno, BK Mladá Boleslav, HC Škoda Plzeň, Aleš Pařez

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strašně si vážím toho, jakou jsme opět ušli cestu, říká před dnešním zápasem Derner  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.