Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Holandský modelář staví věrnou repliku stadionu U Nisy, strávil nad ní 2500 hodin

Někdo lepí letadýlka, někdo modely aut a někdo fotbalové stadiony. To, co vidíte na fotce, nejspíš netřeba představovat. Stadion U Nisy, který je domácím stánkem libereckého Slovanu, navštívil nejspíš každý z vás. Jeho stoprocentní repliku vyrobenou v poměru 1:100, ale na vlastní oči jen tak nespatříte. Tenhle parádní kousek má doma jednapadesátiletý Holanďan Holger Tribian, který je zároveň jeho autorem.

Sympatický a hlavně zručný modelář se svou manželkou Veronikou, která pochází z Liberce, společně staví modely fotbalových stadionů už několik let. Dodnes postavili již tři modely stadionů. Stavba čtvrtého, aktuálního stadionu u Nisy, bude brzy ukončena. Hotovo by mělo být za čtvrt roku. Už nyní nad ním pár strávil 2500 hodin.

„Dříve jsem stavěl lodě, jelikož jsem povoláním lodník vnitrozemské plavby. Když jsme po devíti měsících na lodi zase byli doma v Liberci, dostala Veronika v roce 2000 nápad, že bych mohl stavět i fotbalové stadiony. V tomto čase byl stadion u Nisy zrovna v rekonstrukci. Tento stadion jsem si vzal jako naši první předlohu,“ říká modelář.

Od té doby ale uplynulo mnoho let. Česko-holandský pár nyní žije v Duisburgu a vlastní firmu Stadionmodellbau-Tribian zabývající se právě stavbami takovýchto modelů. A zatímco první model stadionu U Nisy sloužil jako jakási předloha, právě finišující druhá verze je o něco propracovanější.

„Druhý model stadionu U Nisy je vybaven stejně jako jiné modely každou sedačkou, zábradlím a osvětlením. Přijíždí k nám často na návštěvu různí funkcionáři, a proto potřebujeme aspoň jeden stadion na ukázku u nás doma. MSV Arena je vystavena v Duisburgu a St.Pauli Millerntor v Hamburku a zpět se nevrátí,“ dodává Tribian.

Dokončený model stadionu U Nisy poté skončí ve skleněné vitríně, která bude koncipována jako stůl a bude zdobit obývací pokoj páru. Na nějaký čas by se model stadionu mohl objevit také v Liberci.

A jak je taková stavba náročná? Stadion vznikal s pomocí stránek Mapy.cz, díky kterým si ho oba stavitelé mohli dobře prohlédnout a přeměřit. Přesný počet sedaček nebylo problém zjistit přes on-line prodej vstupenek a další detaily z nesčetných snímků.

„Pro výrobu používám především dřevo, protože vypadá lépe než plasty a lépe se také transportuje, je stabilnější. Na střechu jsme použili akrylové sklo, které je průhledné. To je jediný rozdíl s originálem,“ uzavírá Tribian.

Foto Stadionmodellbau-Tribian

Štítky fotbal, stadion, U Nisy, FC Slovan Liberec, model, Lužická Nisa, fotbalový stadion, Liberec, Stadion u Nisy, Duisburg, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Holandský modelář staví věrnou repliku stadionu U Nisy, strávil nad ní 2500 hodin  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.