Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mám za sebou asi nejhektičtější období v kariéře, přiznal trenér tygrů Filip Pešán

Hokejový kouč Filip Pešán má za sebou první akce s reprezentační dvacítkou, kterou přibral pod svá křídla ke klubovým povinnostem v extraligovém Liberci. Nezastírá, že kombinovat obě práce je mimořádně náročné, ale zároveň věří v úspěšný průběh a postupné uklidnění situace.

Pešán, který u Bílých Tygrů zastává i pozice sportovního ředitele a hlavního metodika mládeže, absolvoval s dvacítkou od čtvrtka do soboty první turnaj v sezoně. Ve Finsku z toho byla druhá příčka, a to jen na základě výsledku vzájemného zápasu s Ruskem a porážce 5:6 v prodloužení.

„Mám za sebou asi nejhektičtější období v kariéře. Jsem v současnosti trošku vyčerpaný, ale jsem zároveň spokojený s tím, co jsme odvedli," řekl Filip Pešán.

Vše je podle jeho slov dané i tím, že začátek extraligového ročníku je pokaždé náročný. „Tvorba týmu áčka i farmy v Benátkách je vždy složitá, k tomu se přidala dvacítka, která se pro mě nově rozjíždí, takže připouštím - je to náročné, ta doba je teď exponovaná velmi výrazně," dodal Pešán.

Klid až do mistrovství světa juniorů

Věří ale, že další měsíce v průběhu sezony budou o něco klidnější. „Samozřejmě kromě přelomu roku," poukázal Pešán na světový šampionát, který se tradičně koná od konce prosince do začátku ledna. „Spousta věcí se ale zaběhne; teď jsme testovali hráče a poznávali se i s hráči a realizačním týmem. Věřím, že už to bude jen lepší," konstatoval.

Po sezoně zakončené účastí ve finále extraligy si přes léto moc odpočinku neužil. „Ale je to má práce a já se k tomu tak i stavím. Nechci si stěžovat. Rodina to také chápe a já jsem rád, že mé povinnosti u dvacítky nemají vliv na působení Liberce. Okolí mi pomáhá to zvládnout," ocenil devětatřicetiletý kouč.

Při svých aktivitách u juniorů se musí v Liberci plně spolehnout na své spolupracovníky pod Ještědem. „Je to jen o důvěře, ale já jsem obklopený špičkovými lidmi. Nemám strach, že by se úroveň režimu pro hráče změnila, když tady nebudu zrovna přítomen. Je to nová věc i pro ten tým, který se učí žít určité fáze sezony bez hlavního trenéra, ale myslím, že to zvládneme," je přesvědčený Pešán.

S kádrem Bílých Tygrů je spokojený. „Jsem hrozně rád za to, že máme oporu i v hráčích Benátek. Máme širší kádr a jsou hráči jako třeba Daniel Špaček, který odehrál fantastické zápasy v Lize mistrů. Je skvělé, že ten kádr není nijak omezený. Někteří hráči si budou muset zvyknout na nové role. Jsou tu hráči, kteří neměli svou minutáž v extralize v minulosti, ale já budu trpělivý," ujistil Pešán.

Opory chybí hlavně v kabině

Změny v týmu nebyly nijak rozsáhlé, přesto citelné. „Každý z těch hráčů, co odešli, mi svým způsobem chybí. Nelze říct, který víc než ten druhý. Jednoznačně ale bude celému klubu chybět Jánko Lašák, zrovna tak Branko Radivojevič, protože to jsou kluci, kteří drželi pevně opratě celého týmu. S tím, jaký bude mít jejich odchod vliv na výkon týmu, s tím se poperu, ale ti kluci mi budou chybět po lidské stránce," řekl Pešán.

Po Lašákově odchodu bude sázet na mladé gólmany Romana Willa s Alešem Stezkou. „Jsem přesvědčený, že Roman už je hotová jednička. Minimálně extraligové úrovně, takže z toho strach vůbec nemám. A jsem přesvědčený, že i Aleš - když bude potřeba - plnohodnotně zaskočí," prohlásil Pešán.

Pětadvacetiletý Will je pro něho týmovou jedničkou. „S tím jdu do sezony. Sázím na něho s veškerou svou důvěrou. Aleš ve svých dvaceti letech dosud nikdy nechytal dospělý hokej a má před sebou ještě hodně zápasů v Benátkách, aby tu zkušenost získal. Také mu dáme zápas Ligy mistrů, pak nějaký v extralize. A doufám, že budu mile překvapený, že splní, co od něho čekám," nastínil Pešán.

Autoři | Foto HC Bílí Tygři Liberec

Štítky Filip Pešán, Bílí Tygři, Bílí Tygři Liberec, Roman Will, Aleš Stezka, Benátky, Liga mistrů UEFA, Finsko, Rusko, trenér, kariéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mám za sebou asi nejhektičtější období v kariéře, přiznal trenér tygrů Filip Pešán  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.