Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Will: Mohu být jednička, ale chytat bude ten prospěšnější pro tým

Po odchodu a konci kariéry zkušeného slovenského parťáka Jána Lašáka bude tíha zodpovědnosti v brankovišti libereckých hokejistů ležet na pětadvacetiletém Romanu Willovi. Talentovaný gólman, jenž v sezoně 2015/16 okusil v dresu Colorada krátce i NHL, se jí nijak neobává. Ví však, že nastavená pozice týmové jedničky mu dopředu nic negarantuje a na šanci bude rovněž čekat o pět let mladší Aleš Stezka.

"I když se to různě říká, že jsem jedničkou, myslím, že bude stejně chytat ten, kdo bude prospěšnější pro tým. A věřím, že to budu já," řekl Will v rozhovoru s novináři. "Beru to tak, že i když jsem byl jednička nebo dvojka, vždy jsem se snažil na zápas maximálně připravit, abych byl pokaždé v té rutině. Jako kdybych pokaždé chytal. A myslím, že tohle pro mě teď může být výhoda, že dokážu být připravený každý večer a na každý zápas," přemítal Will.

Vítá ale, že ví dopředu o své pozici. "Trošku se to změnilo. Dříve to bylo na jedničku a dvojku rozdělené více, ale v dnešním hokeji jsou ty pozice hodně vyrovnané. Samozřejmě se ale cítím nejlépe, když chytám co nejvíce zápasů. Věřím, že i v tom je moje síla," prohlásil Will.

Větší tíha zodpovědnosti ho nesvazuje. "U toho gólmana je to vždy specifické, protože je u něho každá chyba vidět. Gólman musí být opravdu připravený na jakoukoliv střelu a jakékoliv nahození. Myslím, že i v Americe jsem si prošel určitým testem, co tam na hráče zkouší, takže jsem dobře připravený," věří Will.

Touží být nejlepším gólmanem a s tím také jde do každé sezony, do každého zápasu. "A je jedno, zda jsem byl v Mladé Boleslavi v první lize, na farmě nebo jinde. Chci být nejlepší a snažím se pro to dělat vše každý den. Odpovědnost za tým cítím v každém zápase; abych klukům, kteří makají přede mnou, dal sílu a jistotu zezadu z branky," uvedl Will.

Plusem pro něho i celý tým Bílých Tygrů je výborný vztah, který se Stezkou - stejně jako předtím s Lašákem - má. Kuriozitou pak je, že oba dva jsou rodáky ze západočeské Třemošné, malého města kousek od Plzně. Přes věkový rozdíl o sobě dlouhodobě ví, potkávali se na různých kempech.

"I když jsem o pět let starší, takže tehdy v dětství to ještě nebylo o nějakém velkém kamarádství. Teď máme ale super vztah a já věřím, že to tak vydrží. Je super, že se dokážeme bavit kromě hokeje i o jiných věcech, vycházíme spolu skvěle," pochvaloval si Will.

"Je to ale určitě kuriózní, že jsme dva gólmani Liberce z jednoho takového městečka. Pochází tam odsud také Matěj Beran, který hraje v Pardubicích. Pořád říkám, že je svět hrozně malý. Nejspíš budeme patřit k nejslavnějším rodákům," smál se Will, který Lašákovým odchodem přebral roli zkušenějšího z brankářského dua.

"Už jsem to zažil minulou sezonu, když byl Jánko zraněný. Byl tu Petr Kváča, který je také mladší. Já mám hlavně rád, když se s tím druhým můžu bavit, on mi řekne i třeba názor na mě a navzájem si pomůžeme. Je to i hodně o komunikaci a kamarádství," popsal Will. "I když byl Jánko třeba v některých ohledech jinde, byl pořád tak trochu kluk. Navíc je soutěživý. Hokej strašně miloval a byla paráda ho sledovat," připomněl Will.

Se Stezkou je to podobné. Navzájem se hecují při tréninku a ocení, když se druhému povede dobrý zákrok. "Ta vzájemná pohoda je super. A je tady celkově mezi všemi kluky, což se mi hrozně líbí. Ono se to pak ukáže i na ledě, že jeden je, s nadsázkou řečeno, ochoten položit život za druhého, což se potom odráží ve výsledcích. Věřím, že budeme zase nepříjemný tým pro soupeře. A jeden z nejlepších týmů v lize," dodal Will.

Autoři | Foto Jiří Princ

Štítky Liberec, hokej, HC Bílí Tygři Liberec, Roman Will, Ján Lašák, Aleš Stezka, National Hockey League, Colorado, Matěj Beran, Petr Kváča, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Will: Mohu být jednička, ale chytat bude ten prospěšnější pro tým  |  Hokej  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.