Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Obleva lyžaře zatím příliš netrápí, na horách leží až metr sněhu

Navzdory oblevě a dešti nabízejí zimní střediska v Libereckém kraji velmi dobré podmínky. I když i v horách sněhu ubývá, na sjezdovkách ho stále leží až metr. K dispozici je v kraji více než 90 kilometrů upravených sjezdovek a přes 400 kilometrů běžeckých tratí nejen v Jizerských horách a západních Krkonoších.

"S podmínkami ve středisku to počasí zahýbalo, ale není to nijak dramatické. Stále máme všechno v provozu," řekl dnes vedoucí Sportovního areálu Ještěd Jan Svatoš. Na sjezdovkách je podle něj až 60 centimetrů sněhu a v záloze jsou dostatečné zásoby, aby bylo možné doplnit ho na místech, kde je to potřeba. Deštivé počasí poznamenalo v tomto týdnu i návštěvnost. "Lidí je méně, stále jsou to ale stovky lyžařů," dodal Svatoš.

"Naštěstí neprší tolik, jak předpovídali meteorologové, takže to podmínky příliš nezhoršilo," řekl Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší areály v Jizerských horách na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově. Tam, kde je technický sníh, nejsou podle něj problémy žádné, tam, kde se lyžuje na přírodním, je to horší, protože je sněhu méně. Podle Bažanta už by se ale mělo ochladit, a pokud přijde i slibované sněžení, mělo by to svahy ještě vylepšit.

Také v Rokytnici nad Jizerou je stále všechno v provozu. "Sice prší, ale jezdíme i na Studenově, takže je to dobré," řekl ředitel Spartaku Rokytnice Michal Kopecký. Nepřízeň počasí poznamenala ale návštěvnost, Češi se v dešti na sjezdovky nehrnou. "Ale jsou naštěstí holandské prázdniny a Holanďani jsou na takové počasí zvyklí. Připadají si, že jsou doma, nevadí jim, že jsou promočení a stále lyžují. Češi tam nejsou prakticky žádní," poznamenal Kopecký.

Ani v Harrachově zatím nemuseli kvůli oblevě provoz omezovat. "Sjezdovky jsou solidně vysněžené, samozřejmě ale toho přírodního sněhu ubylo a také ubylo lidí, protože ve dvoudenním dešti nikoho lyžovat nebaví," řekl náčelník lanovky ve Sportovním areálu Harrachov Milan Goč. Upravené jsou podle něj nejen sjezdovky, ale také desítky kilometrů běžeckých tratí kolem Harrachova. "Jen do toho leje a je to nepříjemné," poznamenal. Slibované ochlazení by to podle něj ale mělo zase spravit.

Autoři

Štítky sjezdovka, Jizerské hory, Liberecký kraj, Jan Svatoš, Krkonoše, Sportovní areál Ještěd a.s., Michal Kopecký, Harrachov, Spartak Rokytnice, a.s., Sportovní areál Harrachov a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obleva lyžaře zatím příliš netrápí, na horách leží až metr sněhu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.