Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ještěd SkyRace klepe na dveře. Skyrunningová špička míří na sever Čech

Stejně jako loni se otvírákem skyrunningové sezony v Česku stává závod Ještěd SkyRace®. Zájem o závod je velký a není se čemu divit. Nejen, že ředitel Honza Dušánek opět chystá krásný závod na Ještědském hřebeni s bohatým dalším programem, ale závod bude i prvním MČR v SkyRace®. A to nejen bez rozdílu kategorií, ale i pro mladé kategorie Junior a U23. Pochopitelně je to i první závod Bohemia Industry Skyrunner® Czech Series a ATEX Skyrunner® Czech Series Junior a U23.

Volba tohoto závodu za MČR bez rozdílu kategrií i mladých je snadno pochopitelná. Nejenže závod slibuje náročnou trať a podle zkušeností z loňska i bohatou a kvalitní konkurenci, ale stane se také velmi důležitým ukazatelem výkonnosti mladých závodníků a závodnic pro nominaci na letošní Youth World Skyrunning Champs, který se koná poslední červencový víkend v Andoře.

Bohužel není v našich silách ani v silách pořadatele změnit datum Velikonoc. Proto někteří běžci kritizovali zvolený termín s tím, že je právě o víkendu, kdy se nabízejí čtyři dny volna pro nějaké kratší soustředění v horách. Pro vysvětlení je třeba uvést, že i provozovatel Skiareálu Ještěd, na jehož pozemcích se odehrává veká část závodu, má svá termínová omezení pro pořadatele závodu a vhodnější termín prostě neexistuje. Na druhou stranu Ještěd SkyRace® svým dubnovým termínem konání nijak nekoliduje s hlavní skyrunning sezonou, kdy ve vyšších horách se začíná běhat přinejlepším až v květnu.

Na mírně aktualizované trati s délkou 24.5km a převýšením 1600m čeká na závodníky slušná porce náročných výběhů, technického terénu i běhatelných partií a samozřejmě i strmých seběhů. 

Podívejme se ale, koho můžeme na trati vidět na bedně nebo alespoň v popředí výsledkové listiny.

Dívky a ženy

V kategorii juniorek (16-19 let) ve startovce nevidím žádnou jasnou favoritku a sám budu ve velikém očekávání, zda se v této kategorii objeví dívka, která ukáže talent a sílu poprat se s náročnou tratí a ukázat, že má na nominaci do Andorry. Naposledy se taková dívka ukázala ve startovním poli loni. Byla jí Naty Mynářová, která výborně zaskočila na MS ve Španěsku mezi dospělými na trati Vertical Kilometer® a následně v Krkonoších zcela deklasovala celé ženské pole na trati SkyRace® a stala se mistryní ČR v juniorkách. Bohužel ze zdravotních důvodů bude muset asi letošní závodní sezonu vynechat, ale tším se, až se zase na tratě v roce 2018 vrátí.

To v kategorie dívek do 23 let U23 favoritku již vidím a nevěřím, že by Eva Galaczová mohla mít problém zvítězit. Z dalších dívek pak na bedně může snad být kterákoli a bude hodně záležet na vývoji a momentální formě.

V hlavní kategorii žen nebude startovat vítězka z loňska Anka Straková, která se sice připravuje na sezonu po narození dvojčat, ale Ještěd by byl asi ještě přeci jen příliš brzy a příliš rychlý. Ale třeba už na Perunu … ?

Tím se dostala do role favoritky závodu druhá z loňska výborná Zuzka Kocumová. Konkurovat jí v popředí závodu bude určitě chtít Zuzka Krchová nebo Lada Štalzerová. Také další běžkyně Kristýnu Chmelkovou, Báru Kožnarovou aPetru Mückovou čekám vepředu. Byl bych samozřejmě rád, kdyby mě příjemně překvapila nějaká další jména, protože v kategorii žen je česká špička opravdu velmi úzká.

Kluci a muži

U kluků a mužů je startovní pole nejen širší než u žen, ale i jeho síla a četnost výborných běžců je vyšší.

A hned ta nejmladší kategorie slibuje velkou podívanou. Sejdou se zde tři reprezentanti z loňského roku. Ondra Nezval, který snad nikde loni nechyběl, Vláďa Kozlovský jako nejúspěšnější náš reprezentant na MS mladých 2016 v Itálii a doma loni neporažený David Novák. O pozici v týmu bude určitě bojovat Matyáš Urban, který výborně zaběhl loňský Kraličák SkyRace® a letos se chce skyrunningu věnovat naplno. A věřím, že i další kluci ve startovce se pokusí příjemně překvapit.

Kategorie U23 je početně ještě více obsazená než kategorie Junior a má jasného favorita, který je favoritem když ne na vítězství, tak minimálně na bednu i v celkovém hodnocení. Pokud by se nestala nějaká mimořádnost typu zranění nebo seběhnutí z tratě, neměl by v této kategorii mít nikdo šanci na výborného Tomáše Lichého. O další příčky na bedně asi bude velký boj, ve kterém nejvíce věřím loňskému mistru ČR U23 Tomáši Křivohlávkovi a Tomáši Štverákovi (snad nejde týden před závodem nějakou stovku  )

Pochopitelně největší díl pozornosti bude upřen na mistrovský závod mužů bez rozdílu kategorií, kde je také i největší konkurence.

Vedle loňského vítěze a již výše uvedeného favorita kategorie U23 Tomáše Lichého najdeme ve startovce jména dalších reprezentantů, kteří jistě budou bojovat o titul nebo umístění na podiu.

Jsou jimi v abecedním pořadí: Pavel Brýdl, Tomáš Buryška, Mára Causidis (asi pro zranění nebude na startu), Ondra Fejfar, Tomáš Maceček, Vítek Otevřel, Aleš Palko, Honza Zemaník.

Vpředu bych čekal rovněž Tomáše Bystřického, Milana Janatu, Oldu Kokoška, Dana Rubiče.

Černými koni pro dobrý výsledek pak by mohli být: bráchové Radim a Martin Berkové, Dan Hájek, Honza Mrázek, Jan Svoboda, Roman Šintovský nebo Pavel Štryncl.

Tisková zpráva

Štítky Ještěd, Česko, Andorra, Velikonoce, Jan Svoboda, David Novák, Tomáš Bystřický, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd SkyRace klepe na dveře. Skyrunningová špička míří na sever Čech  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.